dimecres, 22 d’agost del 2018

PP i Cs no donaran suport a l'exhumació de Franco



FRANCISCO FRANCO







El Nacional
Foto: EFE
Barcelona. Dimecres, 22 d'agost de 2018
















Partit Popular i Ciutadans no donaran suport a l'exhumació de Franco, tal com han aclarit aquest dimecres les dues formacions, un cop s'ha sabut que divendres el Consell de Ministres signarà el decret que activarà la retirada de les restes mortals del dictador feixista.



"Que no comptin amb nosaltres"

 

 

El secretari general del PP, Teodoro García, ha assegurat aquest dimecres que la formació no col·laborarà en la tramitació del decret llei de l'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco, perquè considera que és "un intent de retorçar" la voluntat de "la majoria dels espanyols" i una "cortina de fum".



"Nosaltres no serem en aquesta qüestió. Que no comptin amb nosaltres al govern per això, perquè no
estem d'acord a ressuscitar el passat per evitar que es parli del futur i evitar que es parli de la pujada d'impostos. No col·laborarem en aquest intent de retorçar la majoria dels espanyols", ha assenyalat en declaracions a RNE.



Així mateix, ha criticat la fórmula triada pel govern espanyol, perquè el decret "és per a qüestions urgents". "No podem votar-hi a favor, perquè l'estan utilitzant també per nomenar la cúpula de RTVE" i considera que això és subjacent al fet que no poden portar la governabilitat com seria desitjable.



García, que no ha concretat si el PP votarà en contra o s'abstindrà quan el decret iniciï la seva marxa al Congrés, ha comentat, no obstant això, en un altre moment de l'entrevista que la formació "plantarà cara" a la manera de governar de Pedro Sánchez i amb referència, en general, a l'adopció de mesures per decret, ha avançat que els 'populars' recorreran tot allò que no estigui justificat en termes d'urgència.



"Crec que el que toca, i el que farem és plantar cara, i recórrer aquestes mesures per reial decret que Sánchez intentarà aprovar durant el pròxim any. Recorrerem tots aquells que no tinguin caràcter d'urgència i que no estiguin previstos en l'ordenament com a urgents", ha assegurat, sense esmentar en particular el previst decret sobre l'exhumació de Franco.



García ha ironitzat a més en apuntar que "cal reconèixer cert mèrit" al govern espanyol, perquè ha desplegat "una cortina de fum" que ha evitat que es parli sobre el fet que l'executiu "té gairebé més ministres que diputats". "M'he hagut de pessigar per veure que en ple segle XXI estem parlant d'aquestes qüestions", ha comentat.



Cs també rebutja el suport 

 

 

Per la seva banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha criticat que el govern espanyol vulgui exhumar Franco del Valle de los Caídos a través d'un decret llei i, per això, ha assegurat que no hi donaran suport al Congrés. Segons Rivera, aquesta és una mesura per a qüestions "urgents" i, per això, ha criticat "les formes" de l'executiu de Pedro Sánchez, a qui ha acusat de no buscar el consens.



"Si l'únic que debatem és sobre els ossos de Franco no ho recolzarem", ha indicat. El líder de Ciutadans demana abordar també el tema de fer del Valle de los Caídos un "cementiri nacional" i parlar en "termes de reconciliació". Rivera, però, no ha aclarit si s'abstindran o hi votaran en contra. La formació va votar a favor de l'exhumació de Franco en la proposició no de llei del maig de 2017 al Congrés que també demanava treure el cadàver del dictador.



El Consell de Ministres d'aquest divendres aprovarà divendres el decret llei que modificarà la llei de memòria històrica per activar el procés d'exhumació de les restes mortals del dictador. El govern socialista argumenta que fer-ho a través d'un decret llei és la fórmula més adequada, ja que així s'evitaria que qüestions judicials impedeixin d'emprendre "com més aviat millor" l'exhumació.  Aquest decret, però, s'haurà de convalidar en el període d'un mes a la cambra baixa.








Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/rivera-suport-congres-exhumacio-franco_298029_102.html