dimecres, 11 de juliol del 2018

Un jutge de Barcelona detalla la violència de dos policies l’1-O i els cita com a investigats



PAÍS - BARCELONA







Iridia, que defensa quatre dels afectats, exigeix al govern espanyol que obri una investigació interna.
















Per: Redacció 

11.07.2018  16:57





El jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona ha citat com a investigats a l’inspector del comandament de l’operatiu policial per l’1-O a l’Escola Mediterrània i a un sotsinspector de la policia espanyola per la seva actuació aquest dia al centre, en què hi va haver una trentena de ferits, en considerar que va poder ser ‘indiscriminada i desproporcionada’.



Les citacions són per al 5 de setembre a les 10.00 perquè, amb la seva actuació, van poder incórrer en una infracció penal amb una actuació policial clarament injustificada o sense proporcionalitat.



Segons descriu el magistrat en una interlocutòria, ‘a diferència d’altres escoles on van ocórrer fets similars, en aquest cas s’observa com els agents es dirigeixen de forma directa cap a la multitud i,
sense dir res, fer cap advertència o cap requeriment, comencen a empènyer a les persones allà congregades, iniciant una situació violenta.












La situació va anar en augment fins al punt de veure-hi persones empeses a terra, una amb el cap ensangonat i un agent colpejant a la cara de les persones que ja estaven desallotjades, segons el jutge. Al seu entendre, no pot apreciar-se en l’actuació, a través de totes les imatges recopilades en la investigació, la proporcionalitat exigida en el mode d’actuar, en el conjunt, dels agents policials.



‘Aquesta actuació directa contra les persones congregades, que no tenien cap obligació de saber què estava passant ni l’ordenat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), va provocar que en aquest col·legi hi hagués un nombre elevat de persones ferides’, sosté en l’escrit. A més, fa èmfasi especial en l’actuació del sotsinspector investigat, que en una actuació ‘especialment greu’ se’l veu en estat d’excitació.



Iridia exigeix una investigació interna


L’advocat Andrés García, del Centre per a la defensa dels drets humans Iridia, que representa a quatre afectats en aquesta causa, ha afirmat que la decisió judicial és una bona notícia perquè permet investigar els fets en profunditat, i demostra que aquest dia va haver-hi ‘una situació molt greu’.



García, que considera que aquest ‘és un primer pas de reparació per a totes les víctimes de l’1-O’, ha exigit al govern espanyol de Pedro Sánchez que obri una investigació interna del cos espanyol de policia per tal de depurar responsabilitats.



Altres investigacions en peu


A banda d’aquesta investigació, n’hi ha d’altres en peu sobre els fets al voltant de l’1 d’octubre. La darrera prové d’una querella del col·lectiu Drets per haver interrogat els funcionaris de la Generalitat de Catalunya amb presumpta falsedat documental. Cinc agents van haver de declarar, a més, en relació a unes càrregues a Sant Carles de la Ràpita. En aquesta ocasió van assegurar que les víctimes havien estat ells.









Enllaç notícia :