dimarts, 3 de juliol del 2018

La premsa de Madrid, frustrada pel trasllat dels presos polítics



CAS 1-O







Marta Escobar Martí
Foto: Efe
Barcelona. Dimarts, 3 de juliol de 2018




















Frustració monumental a la premsa espanyola pel trasllat dels presos polítics. La majoria dels grans diaris de Madrid carreguen fort contra el president espanyol, Pedro Sánchez, per "cedir als xantatges" de l'independentisme apropant els líders sobiranistes a Catalunya, un dret que tot pres té.



De fet, ja ho va recordar ahir el cap de l'executiu estatal, quan va posar sobre la taula que això s'emmarca en el "compliment de la legislació" perquè quan s'ha acabat la instrucció del cas els presos han d'estar on tenen "arrelament social" i va subratllar que, per tant, no hi ha cap implicació política.



Això, tanmateix, i encara que s'emmarqui en el compliment de la legalitat, no va agradar gens a Ciutadans ni al PP, que malgrat que sempre han insistit en la idea de no qüestionar les decisions judicials, ara carreguen contra aquesta situació perquè creuen que es tracta de "concessions populistes", entre moltes altres coses. A aquestes crítiques s'hi ha afegit la premsa espanyola, en el seu ja habitual judici pràcticament diari a les qüestions relacionades amb el procés que no els agraden.



Error majúscul

 

 

El Mundo, que bateja la seva editorial sota el títol "Una regalia penitenciària", carrega dur contra Sánchez per "cedir a una de les principals exigències de l'independentisme", la qual cosa és precisament el trasllat dels presos. Considerant que el president espanyol "abona així una de les hipoteques amb què va arribar a La Moncloa", el diari citat subratlla que Sánchez no ha deixat d'enviar picades d'ull [a Quim Torra] des que va ser elegit president".



En aquest sentit, critiquen que el cap de l'executiu estatal no mogués ni un dit davant de la reobertura de les ambaixades catalanes o davant del nomenament de Meritxell Serret com a delegada del Govern a Brussel·les. Amb tots aquests arguments sota el braç, sostenen que "és un error majúscul traslladar a presons catalanes els responsables de l'intent colpista" perquè, d'una banda, "suposa un gest de debilitat evident per part del nou Govern" i, per l'altre, perquè la política penitenciària és una cosa massa seriosa com per deixar-la a mercè de l'ambició i les esbandides partidistes de Sánchez", però també perquè els líders del procés sobiranista que ara recalaran en presons de Catalunya passaran a estar sota custòdia de la Generalitat".














Per tot això, es mostren preocupats. Molt preocupats. I és que segons el seu punt de vista, "que ara s'apropi als polítics processats no farà més que donar ales a la causa secessionista i, a més, posarà en mans de Torra la custòdia penitenciària de presos que continuen sent coreligionaris polítics".



Somriure sense diàleg

 

 

La Razón, per la seva banda, afirma que aquesta "és una concessió que, encara que legal, obre moltes incògnites, ja que Catalunya és l'única comunitat que té les competències sobre presons" i afegeix que "contrasta que des de la Generalitat s'hagi redoblat una campanya contra la Monarquia parlamentària, que, al seu torn, afecta al Govern".



A més, el seu director, Francisco Marhuenda, deixa anar en el seu comentari que això és per a Sánchez un "bany de realitat" perquè "es creien que amb un somriure i bona planta, es resolia el problema català, però com no coneixen Catalunya, però l'embolic segueix allà".



Marhuenda recorda al president espanyol que, des del seu punt de vista, "l'únic diàleg que vol fer l'independentisme català és el camí de la independència, volen un referèndum i punt, les altres coses els importen un rave" i li fa saber que "per més simpàtic, maco i encantador que vulgui ser Sánchez, què significa? Zero patatero".














Toni Bolaño va un pas més enllà i, després de posar en relleu que el fet que Sánchez hagi arribat a la Moncloa ha deixat a l'independentisme una mica fora de joc, sense saber molt bé per on tirar i ha posat en evidència les diferents tendències", no té cap problema en fer les seves pròpies teories i deixar anar que "Artadi només té un objectiu: deixar a l'exili daurat Puigdemont i forçar Torra que presenti la seva abdicació i convertir-se ella en presidenta de la Generalitat".



Sorpresa expressa

 

 

Mentrestant, El Español es mostra sorprès per la "manera expressa amb què el Ministeri de l'Interior -a través d'Institucions Penitenciàries- ha autoritzat el trasllat a presons catalanes de Junqueras, Romeva, Bassa, Forcadell i els Jordis" perquè, com els altres, recorda que la Generalitat té les competències en matèria penitenciària.



Criticant que s'hagi acordat la "seva col·locació en presons denominades "cinc estrelles", que compten amb els millors serveis", el digital de Pedro J. Ramírez adverteix que el "disbarat" de traslladar als presos polítics "tindrà conseqüències" perquè, assegura, "els dirigents que han pogut ser processats per no haver fugit seran tutelats pels que sí van fugir, ja que convé tenir present que és Puigdemont qui continua manipulant els fils de la Generalitat i que segueix entossudit en mantenir la provocació permanent".



A més, el diari citat adverteix que aquest Onze de Setembre serà "una gegant pelegrinatge a les presons", al mateix temps que subratlla que Sánchez "comença a arruïnar aquesta imatge amb una decisió que demostra que és deutor dels qui el van portar al poder" i acaba que "l'acostament de presos és un preu massa alt que en cap cas no s'hauria d'haver pagat sense un compromís previ de les autoritats catalanes d'acatar la Constitució i respectar les regles de joc".









Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/premsa-espanyola-trasllat-presos_284184_102.html