dimecres, 4 de juliol del 2018

JxCat, ERC i la CUP salven la unitat independentista



PAÍS - PRINCIPAT







El parlament aprovarà demà de reiterar els objectius polítics de la resolució del 9-N.

















04.07.2018  18:56





JxCat, ERC i la CUP ratificaran demà els ‘objectius polítics’ de la resolució del 9-N, anul·lada pel Tribunal Constitucional espanyol (TC) i que declarava ‘solemnement l’inici del procés de creació d’un estat català independent en forma de república’. Consideren, a més, que aquests objectius són legitimats pel primer d’octubre i el 21-D. També reiteraran la ‘ferma voluntat’ de dur a terme les actuacions aprovades pel parlament ‘per a assolir i culminar democràticament la independència’. Els tres grups han registrat aquesta tarda a la cambra una transacció al text original de la CUP. El text, a més, insta el govern a ‘fer efectius’ els articles suspesos pel TC de tretze lleis i un decret. Hi inclouen la darrera reforma de la llei de la presidència, com pretenien JxCat i ERC en les esmenes que havien presentat, però no la llei de transitorietat jurídica, exclosa de bon començament. La mesa de la cambra va tramitar la proposta tot i l’oposició reiterada de Cs, el PSC i el PP.



La resolució del 9-N consta en nombroses interlocutòries del Tribunal Suprem com a argument
inculpatori per als presos polítics i els exiliats. La sala penal del tribunal la va tornar a citar la setmana passada, quan va refusar els recursos contra el processament dels quinze encausats pel procés.



En la redacció hi ha la clau de l’entesa. De fet, hi ha un precedent decisiu. Els partits independentistes ja van aprovar el 7 d’abril de 2016 una moció al parlament que ‘reiterava els objectius continguts’ a la declaració del 9-N del 2015. Aquella moció no va ser impugnada després pel govern espanyol al Constitucional. Amb la introducció de la referència als ‘objectius’, JxSí i la CUP van mantenir aleshores la unitat independentista, després de les tensions que havia motivat el primer text de la CUP, que reiterava la ‘vigència i el contingut’ de la resolució anul·lada. Demà ho tornaran a fer, tot i l’oposició inicial dels grups que formen el govern de mantenir la referència a la resolució.



La moció pactada pels independentistes també dóna noranta dies al govern per presentar un pla d’execució per a recuperar els articles suspesos pel TC. Abans de sis mesos, a més, haurà d’impulsar la tramitació dels projectes de llei o les mesures alternatives per a recuperar els ‘continguts anul·lats’.








Enllaç notícia :