dimarts, 17 de juliol del 2018

El president de Flandes, molt preocupat per l'existència de presos i exiliats: "No és normal"



PRESOS POLÍTICS







Marta Lasalas
Barcelona. Dimarts, 17 de juliol de 2018
















El president del flandes, Geert Bourgeois, ha mostrat la profunda preocupació per l'existència de presos polítics i exiliats arran del procés català després de reunir-se amb el president, Quim Torra, al palau de la Generalitat. A parer del president flamenc, aquesta situació entra en contradicció amb la Carta de Drets fonamentals de la UE.



"És un tema que ens preocupa moltíssim. Ens preocupa molt el futur d'aquests presoners i els polítics catalans que viuen a l'exili, en particular a Brussel·les", ha assegurat Bourgeois durant una compareixença a la galeria gòtica amb el president Torra.



"No és normal que hi hagi persones empresonades quan fan política i executen lleis decidides democràticament en un parlament democràtic, que no han participat en cap acció violenta, al contrari
sempre han fet una crida al diàleg pacífic", ha afegit.



Bourgeois ha subratllat el "respecte absolut" per l'imperi de la llei i la independència del sistema jurídic, però ha insistit que des del seu punt de vista "aquest ha estat un acte polític de llibertat d'expressió" per la qual cosa la resposta judicial espanyola "entra en conflicte amb la carta de drets fonamentals que forma part de la UE"



El polític flamenc ha mostrat la satisfacció pel diàleg que s'ha iniciat ara entre el president del govern espanyol, Pedro Sanchez, i el Govern. "Estic molt content que finalment hi hagi diàleg, hem defensat des del primer moment la necessitat d'aquest diàleg. Vam fer una crida a UE perquè intentés establir una mediació entre Madrid i Barcelona.", ha recordat: "Tota solució comença sempre amb un diàleg".



Bourgeois ha assenyalat que les peticions d'extradició han posat en evidència aquestes contradiccions perquè el marc de l'extradició es mou dins de la Carta Europea. "Espero que en breu hi haurà un escrutini pel que fa l'extradició per rebel·lió per veure si es compatible amb la carta que garanteix la llibertat d'expressió", ha assenyalat.



El president flamenc ha recordat que la figura de la rebel·lió no figura en molts països europeus i que és per aquesta raó que ni Bèlgica ni Alemanya ha volgut acceptar aquesta via, per la qual cosa ha expressat "la preocupació per la compatibilitat amb la Carta amb els drets fonamentals de la UE".



"La meva esperança és que es produirà un diàleg fructifer entre Catalunya i Madrid i que això pugui resultar en una lectura positiva", ha conclòs.



Torra ha recordat que en els primers dies d'Octubre el parlament de Flandes va condemnar la violència desproporcionada de l'1-O. "El poble flamenc ha donat als nostres exiliats un escalf i solidaritat que vull agrair-li perquè ens hem sentit molt acompanyats aquest mesos", ha assegurat.
El president ha agraït el suport del president als presos i ha avançat que les resolucions d'Alemanya i properament Escòcia i Suïssa situarà un escenari totalment diferent en què Espanya insisteix a jutjar polítics honestos com no es fa enlloc més d'Europa. En aquest sentit, ha reclamat la posada en llibertat dels presos.



Els dos governs han iniciat una fase de col·laboració en aspectes econòmics, de recerca i política digital.








Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/president-flandes-geert-bourgeois-presos-i-exiliats_288861_102.html