dijous, 28 de juny del 2018

L’advocat del Tribunal de la UE avisa que l’euroordre es pot aturar si hi ha risc de tracte injust



MÓN - EUROPA







La decisió la pot prendre el jutge al qual es demana l'extradició d'un ciutadà de la UE.
















Per: ACN 

28.06.2018  12:02





Un tribunal pot posposar l’execució d’una euroordre si la persona reclamada està exposada a un ‘risc real de denegació flagrant de justícia’ en cas d’extradició, segons l’advocat general del Tribunal Superior de Justícia de la UE (TJUE) Evgeni Tanchev. Arran d’una qüestió prejudicial, l’advocat general opina que si existeix un risc que el procediment en l’estat emissor (el cas que motiva la a Polònia) no complirà amb les exigències del dret a un procés ‘equitatiu’ i hi ha un ‘risc real de vulneració del contingut essencial’ d’aquest dret, l’autoritat judicial pot retardar-ne l’extradició. 



Amb tot, matisa que no n’hi ha prou amb la ‘manca d’independència dels òrgans jurisdiccionals’ en l’estat emissor sinó que aquesta manca ha de ser ‘de tal gravetat que menystingui l’equitat del procés’. El jutge de l’estat executor ha de basar-se, segons l’advocat, en elements ‘objectius, fiables, precisos i degudament actualitzats’ que demostrin l’existència de deficiències que afectin el sistema judicial de l’estat que ha emès l’euroordre.



A més, cal demostrar que la persona reclamada en l’euroordre està explícitament exposada a aquest risc de denegació flagrant. En conseqüència, l’advocat assenyala que és necessari provar que
existeixen ‘circumstàncies particulars’, ja sigui relatives a la persona, a la infracció de la qual se l’acusa o pel qual ha estat condemnada, que l’exposen a aquest risc. Correspon al jutge de l’estat que ha d’executar l’ordre de detenció apreciar si les deficiències impedeixen que la causa sigui escoltada per un tribunal ‘independent i imparcial’ a l’estat emissor.



L’opinió de Tanchev feta pública aquest dijous té lloc arran de la qüestió prejudicial plantejada per un tribunal irlandès sobre tres euroordres rebudes contra un ciutadà de ciutadania polonesa, detingut a Irlanda el maig del 2017. El ciutadà reclamat per la justícia polonesa es va oposar a l’extradició al·legant que, a causa de les reformes del sistema judicial polonès, corria un risc ‘real’ de no ser sotmès a un procés equitatiu a Polònia.



En qualsevol cas, però, l’opinió del magistrat no vincula al TJUE, que dictarà sentència més endavant, un cop els jutges hagin deliberat. El TJUE interpreta la legislació de la UE per garantir que s’apliqui de la mateixa manera en tots els països membres i resol els litigis entre els governs nacionals i les institucions europees.








Enllaç notícia :