dimecres, 11 d’abril del 2018

Un sentit homenatge a Junqueras deixa en evidència els rectorats de les universitats catalanes




Multitudinari acte de record al vicepresident empresonat a la Facultat de Lletres de l’UAB.








perQuico Sallés/Jordi Borràs (UAB)  
11/04/2018



Una imatge de l'auditori ple com un ou en l'homenatge a Junqueras a la Facultat de Lletres de l'UAB | Jordi Borràs



 



Fins i tot, els seus escortes han assistit aquest migdia a l’acte d’homenatge al vicepresident Oriol Junqueras que professors de la seva universitat, l’UAB, han organitzat a l’Auditori de la Facultat de Lletres. Un acte emotiu amb oradors com la presidenta de l’ANC i professora d’Economia de l’UB, Elisenda Paluzie; el catedràtic d’Història Contemporània, Josep Maria Solé i Sabater; el professor Antoni Simón; el periodista Enric Calpena i l’historiador Enric Pujol. Tots han lloat la seva figura des del seu coneixement personal, acadèmic o professional amb pinzellades personals i un grapat d’anècdotes de qui ha estat professor de l’UAB.




L’homenatge ha estat també una bufetada al Deganat de la Facultat d’Economia i Empresa que va denegar el permís per celebrar-lo a la sala de Graus. Una decisió corregida pel Deganat de Lletres que ha cedit l’auditori de la Facultat i la denúncia explicia de Solé i Sabaté de les “intimidacions rebudes” per l’homenatge.  Una situació que no aguanta comparació, en paraules de l’organització,  amb la universitat escocesa de Saint Andrews d’Escòcia, quan hi ha professors universitaris i exalumnes empresonats o a l'exili.




Els ponents han detallat la figura “polièdrica” del Junqueras historiador, investigador, divulgador, company o fins i tot, jugador de futbol.  Paluzie l’ha definit com un “homenot”  i víctima d’una “perversió” com és el seu empresonament. "Ell va fer l'1-O", ha sentenciat. Simón ha glossat la seva
figura acadèmica i ha confessat que deixant la universitat per la representació pública va tenir clar que la “política guanyava una persona honesta, rigorosa i compromesa amb els valors de la democràcia”. Així mateix, ha posat en valor l’amistat que va trabar amb el pare Miquel Batllori o Ernest Lluch.




Calpena ha narrat l’aspecte més humà del Junqueras divulgador. Fins i tot, ha delatat que quan van començar el famós programa “En Guàrdia!”, en Junqueras “es prenia massa seriosament a si mateix”, ha enfatitzat la seva capacitat de feina i ha ironitzat sobre la seva manca d’entreteniments. “Déu l’ha cridat per moltes coses, menys pel menjar sofisticat”, ha reblat.




El missatge més reivindicatiu ha estat el del professor Solé que l’ha encetat saludant al pare del vicepresident, l’Artur Junqueras, que s’ha endut una sonora ovació del públic. Solé ha carregat contra el silenci dels òrgans de direcció de les universitats catalanes que no han fet cap posicionament pel fet que tenen alumnes i professors engarjolats per  motius polítics i de forma “absolutament injusta”.





Entre els convidats s’hi han pogut veure, el president de l’ANC, Agustí Alcoverro, l’exconseller Josep Maria Tresserras, el periodista Enric Marin, diputats d’ERC com Ernest Maragall o Chairk El Charmi o Òscar Peris, el sociòleg Salvador Cardús i l’exdiputat de CUP, Albert Botran- que n'havia estat alumnes-  i una munió de coneguts i membres de la comunitat educativa.





Una pancarta de suport a en Junqueras | Jordi Borràs










Enllaç notícia :

http://elmon.cat/politica/sentit-homenatge-junqueras-deixa-evidencia-rectorats-universitats-catalanes