dimarts, 3 d’abril del 2018

La fiscalia de Schleswig-Holstein demana l'extradició de Puigdemont i mantenir-lo a presó



INDEPENDÈNCIA







Albert Acín
Foto: Efe
Barcelona. Dimarts, 3 d'abril de 2018















La fiscalia de Schleswig-Holstein ha admès a tràmit la petició d'extradició del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, pels delictes de rebel·lió i malversació, segons ha informat a través d'un comunicat aquest dimarts. La fiscalia general del land en què es va detenir al president, Schleswig-Holstein, ha demanat l'extradició al Tribunal Superior, l'organisme que ha de prendre una decisió sobre Puigdemont.



En la mateixa línia, la fiscalia demana mantenir al president Puigdemont en presó preventiva mentre no es pren una decisió sobre el seu futur en apreciar un "risc de fuga".
















Com passa en el cas de la justícia espanyola, el moviment de la fiscalia no significa que aquesta sigui la decisió final dels tribunals alemanys. De fet, ara és el Tribunal Superior de Schleswig-Holstein qui ha de prendre la decisió sobre l'extradició de Puigdemont.



El president es troba en presó preventiva des que va ser detingut el 25 de març prop de la frontera entre Alemanya i Dinamarca. La detenció, portada a terme per
la policia alemanya amb la col·laboració del Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol (CNI), seguia les directrius d'una euroordre de detenció emesa per la justícia espanyola tan sols dos dies abans. El president està sent investigat pels delictes de rebel·lió i de malversació.












Què diu la fiscalia?

 

Amb aquesta petició, la fiscalia alemanya rebutja el conflicte i s'alinea amb els posicionaments del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. El fiscal general alemany exposa que s'ha de forçar el retorn de Puigdemont a l'Estat espanyol davant el "risc de fugida" del president. Argumenta la petició en el fet que els delictes dels quals s'acusa a Puigdemont, rebel·lió i malversació de fons públics, recollits al Codi Penal espanyol, tenen el seu equivalent en la via penal alemanya encara que no en una "redacció idèntica".



Segons exposa el text, al qual ha tingut accés El Nacional, el fiscal general ha pres la decisió de demanar l'extradició del president després d'un "intens examen" de l'ordre de detenció europea emesa per Llarena el 23 de març.











El fiscal general repassa les acusacions de la justícia espanyola que recauen sobre Puigdemont: els preparatius i la convocatòria del referèndum de l'1-O tot i les advertències del TC, els "violents enfrontaments" entre ciutadans i policia que van tenir lloc el 20 de setembre coincidint amb la operació Anubis, i l'informe de la Guàrdia Civil entregat al mateix Llarena que assenyala que la Generalitat, sota les ordres del president, hauria malversat 1.602.001,57 euros, una acusació per cert desmentida pel mateix govern espanyol.



El text complet emès per la fiscalia:


El fiscal general sol·licita ordre d'extradició contra Carles Puigdemont
SCHLESWIG. El fiscal general de l'Estat de Schleswig-Holstein, segons l'article 15 IRG (Llei d'assistència judicial mútua internacional en matèria penal), sol·licita una ordre d'extradició contra l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont al Tribunal Regional Superior de Schleswig-Holstein a Schleswig.



Després d'un intens examen de l'ordre de detenció europea del Tribunal Suprem de Madrid de 23 de març del 2018, el fiscal general ha arribat a la conclusió de fer una sol·licitud d'extradició, amb la deguda execució de la sol·licitud d'extradició.



El procediment d'extradició era d'esperar i el motiu de la detenció de Puigdemont és el risc de fugida.



Amb l'ordre de detenció europea, les autoritats espanyoles sol·liciten l'extradició dels condemnats per dos delictes. Els fets de la rebel·lió de conformitat amb l'article 472, apartats 5 i 7, i la malversació de fons públics de conformitat amb l'article 472, apartats 5 i 7; 432 i 252 del Codi Penal espanyol.



L'acusació de rebel·lió conté essencialment l'acusació de dur a terme un procés d'inconstitucionalitat, a banda dels disturbis violents previstos. Es troba un equivalent comparable en el dret penal alemany en els articles 81, 82 del Codi Penal (alta traïció). Una redacció idèntica en alemany i espanyol no és necessària. 




En la mesura en què el perseguit [Puigdemont] sigui responsable de malversació de fons públics i —segons el criteri de les autoritats espanyoles— acusat de corrupció, això inclou acusacions de l'ús de fons públics per a la celebració d'un referèndum inconstitucional, que és punible conforme a l'article 266 del Codi Penal alemany (malversació de fons).



Les autoritats espanyoles acusen el Sr. Puigdemont el 28 de setembre de 2017 de decidir amb consellers de la Generalitat de Catalunya, com a president de la Generalitat de Catalunya, un referèndum sobre la qüestió de la independència de Catalunya tot i que el Tribunal Constitucional espanyol ja havia dictat sentència abans. S'havia establert en principi que no era compatible amb la Constitució espanyola. 



Les forces policials van assenyalar que en vista dels violents enfrontaments que ja han tingut lloc entre ciutadans i la Guàrdia Civil el 20 de setembre de 2017, calia esperar una escalada de violència per al dia del referèndum (1 d'octubre de 2017). No obstant això, el govern autonòmic de Catalunya —inclosos els perseguits com el seu president— va decidir celebrar el referèndum, i es va obligar la policia autonòmica a vetllar perquè aquells que estaven a favor del procés d'escissió
poguessin participar en les eleccions.




Responsables de les autoritats espanyoles de l'elaboració i aplicació de l'informe considerat inconstitucional pel Tribunal Constitucional diuen que els costos del referèndum classificat pugen a 1.602.001,57 euros. Entre altres coses, els diners es van destinar a campanyes publicitàries, així com a la impressió de butlletes i llistes electorals.



Hi ha una raó per a la detenció pel risc de fugida.




Les mesures menys dràstiques que l'execució de la custòdia davant l'extradició no ofereixen cap avantatge.




El Tribunal Regional Superior de Schleswig-Holstein ara és el responsable de la petició d'extradició.








Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/fiscalia-alemanya-admet-tramit-peticio-extradicio-puigdemont_254298_102.html