dimecres, 7 de març del 2018

Vídeo: El vice-president de la Comissió Europea, acorralat en un debat pel maltractament a Catalunya



MÓN - EUROPA







El president de Flandes li diu que no pot estar d'acord amb el discurs d'Europa: 'Rebel·lió és un concepte del segle XIX, és típic de les dictadures'.
















Per: Redacció 

07.03.2018  17:43





El vice-president primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, va afrontar una situació força tensa en un acte a Lovaina, on també participava Geert Bourgeois, president del govern de Flandes. Un ciutadà català resident a Flandes va interpel·lar-los sobre la situació a Catalunya i els va preguntar perquè Europa podia permetre la dissolució d’un parlament i d’un govern legítim. Timmermans, tot i reconèixer la violència de l’1-O, va optar per un discurs que no es desmarcava de la posició oficial d’Europa. Burgeois, en canvi, tot adreçant-se a Timmermans, va ser molt dur amb la Comissió Europea:



‘Hi ha representants que són a l’exili i hi ha presoners polítics. Fins i tot han ficat el senyor Junqueras en una cel·la d’aïllament durant cinc dies. I tot això, Frans, d’acord amb una legislació que no es manté enlloc. Rebel·lió és un concepte del segle XIX. Només es troba en les dictadures’.


 Video :



 









Burgeois no es va quedar aquí i li va demanar a Timmermans que la Comissió havia de posicionar-se i declarar si la situació que es viu a Catalunya és compatible amb la Carta Europea dels Drets Humans. I expressa els seus dubtes:



‘El meu punt de vista és que l’article 2 del Tractat de la UE diu, i vostè ho ha assenyalat, que els valors fonamentals han de ser respectats. Hi estic totalment d’acord, és una característica de la UE. Però l’article 2 implica també el manteniment de la democràcia. L’article 4 diu que la UE respecta la diversitat de les entitats regionals i dels estats federals’.



I a continuació posa sobre la taula que la UE invoqui l’article 7 del Tractat, que permet de suspendre els drets d’un estat membre si la Unió considera que amenaça els drets i els valors democràtics. ‘Hi ha un procediment previst a l’article 7 i que ara vostè ha iniciat a Polònia. Tenint en compte tot això, no tot va de l’estat de dret, la democràcia també apareix en l’article 2.’ Finalment, l’emplaça a què la Comissió lideri un diàleg, ja que Espanya l’ha rebutjat des del 2006, i si cal, faci d’intermediari.



En la seva intervenció prèvia, Timmermans no va allunyar-se del discurs oficial de la UE i va dir que l’afer català és un conflicte intern que s’ha de resoldre dins de l’estat espanyol. Tanmateix, sí que va reconèixer les errades que havia comès el govern espanyol durant el referèndum de l’1-O: ‘Espanya ha comès errors durant el referèndum, emprant la violència, cosa que no hauria d’haver passat.



Ho ha reconegut el mateix govern espanyol’.










Enllaç notícia :