dijous, 22 de març del 2018

El parlament rebutja la investidura de Jordi Turull



PAÍS - PRINCIPAT







És previst que dissabte es faci la segona volta, a l'espera de la decisió del Suprem sobre el candidat i la resta de diputats.

















Per: Redacció 

22.03.2018  15:21





El Parlament de Catalunya ha rebutjat la investidura de Jordi Turull (JxCat) com a president de la Generalitat per 65 vots en contra, 64 a favor i 4 abstencions. És previst que dissabte, 48 hores després tal com estipula la llei de presidència, es faci el segon debat d’investidura. No obstant això, demà Turull, juntament amb Marta Rovira, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa i Carme Forcadell estan citats al Tribunal Suprem espanyol, que pot empresonar.



El ple ha estat condicionat pel fet que la CUP ha decidit de mantenir l’abstenció dels seus quatre diputats, de manera que Turull no pot comptar amb la majoria absoluta del vots, tenint en compte que no es poden comptabilitzar els de Carles Puigdemont ni els de Toni Comín.



Turull ha exposat el seu programa de govern, pactat entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. El debat ha girat al voltant del procés d’independència, amb alguns retrets i provocacions per part de l’oposició. Carles Riera (CUP) ha
avisat JxCat i ERC que cap candidat tindrà el seu suport si no hi ha un programa de govern que aposti clarament per la república.




Ací podeu recuperar el minut-a-minut del ple del parlament.



22.10 – El parlament rebutja la investidura de Turull per 65 vots en contra, 64 a favor i 4 abstencions. És previst que dissabte es faci la segona volta, en la qual Turull necessitaria dos vots més per a ser investit.

21.57 – Comença la votació.

21.35 – Ara tots els grups tenen un torn de rèplica.

21.31 – Acaba la rèplica de Jordi Turull.

21.28 – El candidat agraeix el suport d’Esquerra Republicana. ‘M’apassionen aquests grans debats que ha plantejat, senyor Sabrià, sobre quin país tenim i quin país volem’.

21.26 – Turull es dirigeix ara a la CUP: ‘No hem renunciat a res. La gent ens demana unitat. No a base de fer el què dic jo, però no podem fallar. Hem de fer les coses no per quedar bé, sinó perquè vagin bé’.

21.25 – Turull diu a Iceta que el PSC és igual de responsable del 155 que el PP i Ciutadans.

21.21 – Turull, contra Ciutadans: ‘Vostès van néixer per a dividir el poble de Catalunya, i a fe de Deú que ho estan intentant’.
















21.19 – Turull retreu a Arrimadas que no ha fet cap proposta per a Catalunya i que l’únic diàleg que li interessa és el que hi hagi entre Llarena i Rajoy.

21.16 – Ara torna a intervenir Jordi Turull.

21.13 – Pujol defensa que la gent demana que hi hagi govern: ‘Dissabte ho farem, si Déu vol i la justícia ho permet’.

21.11 – Pujol agraeix la determinació de Turull i també de Josep Rull per ‘posar-se a les espatlles la responsabilitat col·lectiva’.

21.05 – Pujol: ‘No volem viure en un país on es pega a la gent per voler votar’.

21.02 – Pujol: ‘Els grans països tenen memòria. I memòria no és rancúnia. Ens agrada el respecte a les persones, a la voluntat de sumar i de construir.’















20.58 – Pujol: ‘Ens han volgut fer por. Ens han pegat. Ens han volgut humiliar. Obliden que no som ni quatre, ni 32, ni 34. Ni 135. Obliden que som més de dos milions de persones que cada dia solemnitzem el nostre compromís amb la dignitat del país’.

20.57 – Pujol: ‘L’excepcionalitat té nom: presó i exili. Fer broma de l’exili i de la presó és una vergonya’.

20.55 – Pujol: ‘Senyor Iceta, jo també tinc nostàlgia dels anys vuitanta. També tinc nostàlgia del Partit dels Socialistes de Catalunya’.

20.54 – Pujol: ‘Senyor Albiol, vostè té la cara de ciment armat. Definir Carles Puigdemont com un fugitiu de la justícia és una falta de respecte. Igual que fer conya amb la situació de Jordi Sànchez’.

20.53 – Torn ara per JxCat. Intervé Eduard Pujol.



20.40 – Albiol: ‘A quin Turull ens hem de creure? Això és una gran farsa. Fa tres mesos que va haver-hi les eleccions i han estat incapaços de presentar un candidat amb garanties’.

20.37 – Albiol pregunta a Turull si realment té la voluntat de presidir la Generalitat i en va befa: ‘Els meus fills van a l’escola cada dia amb més alegria que la que ha tingut vostè en el seu discurs’.

20.35 – Ara intervé Xavier García-Albiol (PP).


20.34 – Riera: ‘Si ens demanen que siguem còmplices de l’autonomia, no ho comprem. Només amb una presidència republicana realment construïrem el país que volem. Ja triguem a prendre la decisió ferma i definitiva que el poble ens va donar l’1-O. Visca la república’.

20.32 – Riera: ‘Nosaltres donem per acabat el procés. Passem a l’oposició. Tornem al carrer’.

20.31 – Riera: ‘La gent no es mereix més reculades. Ni una més! Vostès es proposen acatar l’estat i ens plantegen que fent autonomia algun dia podrem tornar a la república. No ho podem assumir’.

20.30 – Riera: ‘Investim Carles Puigdemont. Fem possible que Puigdemont i Comín puguin votar. Plantem cara a l’estat i que es tregui aquesta careta pseudodemocràtica’.

















Enllaç notícia :