dimecres, 14 de febrer del 2018

Junqueras, al TC: "Ni jo ni ERC tenim la voluntat d'executar cap acte il·lícit"



POLÍTICA







El líder republicà recorda en el seu recurs que no és candidat a la presidència de la Generalitat.








per Quico Sallés (Parlament) 14/02/2018 
 




"Cap dels investigats que es troben en llibertat provisional ha donat mostra de cap reiteració delictiva, i així ho han confirmat els tribunals, pel que no s'entèn perquè hauria el meu mandatari (Oriol Junqueras) de comportar-se de manera diferent atès el panorama polític actual en el que no existeixen condicions per a aquesta suposada reiteració, ni voluntat del meu manant no del seu partit polític d'executar cap acte il·lícit".




Aquest argument és una de les claus del recurs que ha presentat  el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras,davant del Tribunal Constitucional (TC) per considerar que s'estan vulnerant els seus drets fonamentals amb el seu empresonament provisional i incondicional i pel qual demana la seva posada en llibertat. Junqueras insisteix en l'escrit que no serà candidat a presidir la Generalitat.




El recurs, de 40 planes, i al que ha tingut accès El Món, es basa en quatre principis. D'entrada la vulneració del dret a tenir un jutge predeterminat per llei i imparcial. Un punt en el que incorpora que el vicepresident del Govern es troba davant la impossibilitat de recusació del Tribunal Constitucional, a més de
violar-se el dret a la doble instància penal. L'advocat de Junqueras entèn que al Suprem no li pertoca seguir la causa per rebel·lió per manca de competència. De fet, el recurs recorda que res del que s'ha considerat com a "suposada insurrecció violenta" s'ha registrat fora de Catalunya.




Per això entén que el magistrat Pablo Llarena s'equivoca al "confondre el resultat del delicte amb els seus efectes i, al mateix temps, contrari als seus propis precedents de manera imprevisible". "El motiu de residenciar en el Tribunal Suprem la jurisdicció no és altre que alterar el sistema legal de competències i buscar pel Ministeri Fiscal un fòrum més procliu  a les seves pretensions, un forum shopping contrari, com no pot ser d'una altra manera, a les previsions constitucionals", al·lega el president d'ERC.









Sobre el dret a la llibertat



El recurs carrega els neulers especialment en el fonament de la restricció de la llibertat: el risc de reiteració delictiva. L'advocat recorda que Junqueras "no és candidat a la presidència de la Generalitat". I afegeix: "Cap dels investigats que es troben en llibertat provisional ha donat mostra de cap reiteració delictiva, i així ho han confirmat els tribunals, pel que no s'entèn perquè hauria el meu mandatari (Oriol Junqueras) de comportar-se de manera diferent atès el panorama polític actual en el que no existeixen condicions per a aquesta suposada reiteració, ni voluntat del meu manant no del seu partit polític d'executar cap acte il·lícit".




En aquest sentit considera que està empresonat per la seva ideologia. "Els principis o la seva consciència és considerada com un element fonamentador de la mesura cautelar de la presó incondicional". 




Per altra banda, el recurs considera que les decisions de Llarena sobre l'empresonament "destrueix els drets polítics d'un parlamentari i els de la ciutadania". De fet, arriba a asseverar que la presó provisional "castiga la ideologia" de Junqueras. Així conclou que el Suprem està jutjant les "idees independentistes" del president d'ERC que encara que puguin generar "incomprensió" no és un delicte.




A més, el lletrat denuncia que en la primera part del procés, a l'Audiència Nacional, van començar les declaracions sense la presència dels advocats vulnerant clarament el dret a defensa de Junqueras. Un dret a la defensa que va impedir a través de tràmits urgents que van "impedir una correcta tasca d'assessorament i defensa lletrada". Així mateix, el recurs assegura que s'ha trencat la legalitat, la pressumpció d'innocència i la previsibilitat de la llei penal.









Enllaç notícia :

http://elmon.cat/politica/junqueras-al-tc-ni-ni-erc-voluntat-dexecutar-cap-acte-illicit