ART SACRE : CRÒNICA
El govern de Madrid fa cas a les reclamacions d'Aragó i obre la porta a la sortida de l'art de Sixena del Museu de Lleida
L'executiu espanyol aprofita la suspensió de l'autonomia per acabar amb el litigi obert per Osca, que va declarar nul·les les tres operacions de compra fetes del 1983 al 1994
El ministre Méndez de Vigo ordena tornar a l'Aragó les obres de Sixena
Àlvar Llobet | 28/11/2017 a les 20:00h
Íñigo Méndez de Vigo, ministre de Cultura | Arxiu |
Les obres d'art del Monestir de Sixena que estan al Museu de Lleida podrien acabar a l'Aragó en pocs dies. L'ordre que ha emès aquest dimarts el ministre de Cultura,
Íñigo Méndez de Vigo, que després de l'aplicació de l'article 155 actua
també com a conseller de Cultura, podria acabar essent l'estocada final
a un litigi judicial que han mantingut des de fa dos anys els governs
d'Aragó i Catalunya i que ha acanat emmetzinant les relacions entre els
dos executius.
La suspensió de facto de l'autonomia catalana per part de
Madrid després de la proclamació de la República ha estat l'excusa
perfecta pels aragonesos, que han vist la via per poder-se saltar
l'interlocutor català i anar a reclamar el que diuen que és seu
directament a l'executiu espanyol, més procliu a les seves
reivindicacions. Méndez de Vigo va assegurar la setmana passada que
estudiaria les sol·licituds d'Aragó amb deteniment i amb la consciència
que la qüestió que tenia entre les mans era delicada, un fet que ja va
alertar l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que va demanar prudència a l'hora de prendre decisions tot recordant els recursos que estaven interposats en aquest cas.
No obstant, Madrid no ha volgut conservar damunt la taula patata calenta i ha decidit que les obres han de ser traslladades a l'Aragó, una operació que es faria en coordinació amb la Guàrdia Civil si s'atén que el jutge d'Osca va demanar al cos policial que preparés un pla per garantir la seguretat del trasllat de les obres.
La imatge de la policia enduent-se les peces del Museu de Lleida mai no s'havia vist tan propera com aquest dimarts. El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, assegurava fa mesos que això no passaria mentre que el conservador, Albert Velasco, indicava en una entrevista a Nació Digital que no hi ha precedents d'un fe com aquest. Madrid vol acabar amb el conflicte ara que la política catalana només pot gesticular i clamar en contra d'aquesta decisió.
Osca obre el litigi en considerar nul·la la compra de les obres
L'inici del litigi cal buscar-lo el 8 d'abril del 2015, quan el Jutjat de Primera instància d'Osca va declarar nuls els tres contractes de compravenda que van signar la Generalitat i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) amb Sixena per 97 obres d'art, 44 d'elles al Museu de Lleida (la majoria als magatzems). Les 53 restants, ubicades al MNAC, van ser entregades per la Generalitat a Aragó l'any passat. En total es van pagar 40 milions de pessetes en tres operacions entre els anys 1983 i 1994.
La resolució considerava que l'únic propietari legítim d'aquestes obres era el govern de l'Aragó i l'Ajuntament de Vilanova de Sixena ja que aquestes peces formaven part d'un Bé d'Interès Cultural declarat Monument Nacional que no podien ser disgregats del conjunt. La Generalitat va presentar un recurs, però va ser tombat tot i que aquesta sentència passava per damunt de la Llei catalana de Patrimoni i de Museus. Els consellers de Cultura, Santi Vila i Lluis Puig, van oposar-se a l'entrega de les peces, una postura que estava avalada pel Consorci del Museu de Lleida, que considerava i considera que les obres són propietat legítima del Govern de la Generalitat. Aquest xoc d'arguments de "legitimitats" ha provocat una lletania de recursos, demandes, declaracions i terminis que han acabat per tensionar l'entorn polític i social.
El passat mes de juliol, membres de la plataforma a favor de l'entrega de les obres de Sixena van entrar al Museu de Lleida i van enfrontar-se a alguns treballadors de l'equipament, que els van acabar enviant a la plaça del davant del Museu, just el lloc on la Plataforma d'Entitats Culturals de Lleida va organitzar una concentració el juliol del 2016 per defensar el patrimoni de Sixena que ara està en "perill".
I ara, què?
El govern d'Aragó té pressa per rebre les obres, i després de l'ordre de Méndez de Vigo ja ha reclamat que es posi dia per executar l'operatiu, que es podria fer enmig de la campanya electoral. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha assegurat però que encara queda un camí llarg de tràmits, motiu pel qual no creu que les obres surtin de l'equipament lleidatà aviat. Per la seva banda, la Comissió de la Dignitat ha assegurat que la mesura de Madrid és de tall polític i ha afilat el verb contra l'executiu de Rajoy, a qui acusa d'actuar com va fer Primo de Rivera amb la Mancomunitat.
El ministre de Cultura rebat les càrregues i diu que l'Estat "compleix les resolucions judicials" en una justificació que situa el debat en l'àmbit dels tribunals. A Catalunya, nombroses veus apunten que el conflicte de Sixena té poc a veure amb la llei i molt amb la política.
Í.M. de Vigo després del consell de ministres Foto: Europa Press |
Enllaç notícia :
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada