PROCÉS CATALÀ
S’aprova, amb els vots independentistes i el no de tota l’oposició, la reforma del reglament que permetrà l’aprovació de lleis per lectura única, com poden ser la del referèndum i la de transitorietat jurídica.
per
Gemma Aguilera (Parlament)
26/07/2017
El Parlament de Catalunya ha aprovat, amb els vots de JxSí, la CUP i el diputat no adscrit Germà Gordó, la modificació del reglament de la cambra, amb el vot en contra de CSQP, el PP, el PSC i C’s, que han coincidit a denunciar que la reforma s’ha fet a mida perquè l’independentisme pugui aprovar pel procediment de lectura única –lleis exprés- algunes lleis, entre les quals, podrien ser la del referèndum i la de transitorietat jurídica. De fet, el PP ja va avançar que portaria aquesta llei de reforma al Tribunal Constitucional perquè en suspengui la seva aplicació i intentar impedir així que es pugui enfilar la recta final del referèndum en les properes setmanes. La reforma del reglament ha estat molt polèmica des que es va començar a tramitar en una ponència conjunta, en què tots els partits de l'oposició es van queixar que es vulneraven drets parlamentaris, motiu pel qual van recórrer al Consell de Garanties Estatutàries. El dictamen, que l'oposició interpreta com a contària al procediment de lectura única per a lleis de gruix polític, si bé avisa que no és facilitadora de consens, remarca que s'ajusta a la Constitució i a l'Estatut, i així ho ha defensat JxSí.
“Aquesta reforma és estatutària i constitucional, i és perfectament normal el procediment de lectura única, el Congrés dels Diputats n’és un exemple”, ha defensat el portaveu de JxSí, Roger Torrent, que ha denunciat que a l’oposició “se’ls en fot la reforma del Parlament”, perquè només els preocupa “el referèndum i la llei de transitorietat, que són les pors i obsessions”. La seva obsessió, ha prosseguit Torrent, “és que hi hagi urnes, impedir la democràcia, això és el que els fa por, i vostès parlen de valentia? Doncs siguin valents i diguin que els fa por que els catalans puguin votar”. En aquest escenari, el portaveu de JxSí ha reptat l’oposició a acceptar el resultat del
referèndum sigui quin sigui, i ha titllat de “cinisme” que els grups parlin de “passada de frenada” o de “cop d’estat” amb el reglament quan fora de la cambra s’inhabiliten i s’imputen polítics pel fet d’impulsar el referèndum.
L’altre grup que ha donat suport a la reforma del reglament, la CUP, ha volgut posar en valor la modificació del reglament com a eina per defensar els drets dels catalans: “Si la legislació vigent no reconeix el dret d’autodeterminació, s’ha de canviar. No és incoherent defensar els drets de la minoria parlamentària i alhora no defensar la majoria social? Què no ho veieu, que el vostre discurs no s’aguanta per enlloc?”, ha dit la diputada Anna Gabriel. La representant de la CUP ha deixat clar que la reforma del reglament servirà perquè “la gent pugui votar l’1 d’octubre”, i ha remarcat que la diferència entre l’independentisme i l’unionisme és que “vosaltres només doneu veu als del no, i nosaltres als del sí i als del no. Ens veiem als carrers, que és on es veu clar tot”.
Oposició en bloc
El diputat de C’s José María Espejo Saavedra ha assegurat que “el seu projecte és legítim, però no es pot fer contra les institucions, però a vostès els és igual que els contraris a la independència siguin molts més que els partidaris, vostès tiren pel dret i menystenen les institucions catalanes, i expulsen qui no vol fer-ho". En aquest sentit, ha insistit que "aquesta és la seva manera d’actuar, i així ho han fet amb el reglament del Parlament. Seria un acte mínimament valent dir-nos si la finalitat de la reforma del reglament és aprovar les lleis per lectura única, i que la gent ho pugui jutjar. Els demano que tinguin la valentia de fer-ho", ha dit el diputat de C's.
Per part del PSC, Ferran Pedret s’ha preguntat per la “fal·lera” de Jxsí i la CUP per aquesta reforma del reglament, “enfocada a permetre una tramitació exprés de les lleis de la desconnexió amb els mínims destorbs possibles i el mínim debat possible”. El problema, ha afegit Pedret, “és que aquests entrebancs són drets dels grups parlamentaris”.
En nom de CSQP, Joan Coscubiela ha denunciat que “aquesta reforma ataca el moll de l’os de la democràcia parlamentària”, si bé ha reiterat el compromís de CSQP amb un referèndum acordat, “però no unilateral, perquè és unilateralitat en relació a bona part de la societat catalana”. Coscubiela ha dit que comparteix amb l’independentisme que “la bunquerització ha arribat per culpa del govern PP”, però ha remarcat que la solució “no és reduir la base social del referèndum, i no tot s’hi val”. CSQP ha posat èmfasi en el fet que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries “deixa molt clar que el procediment de lectura única no pot ser utilitzat per aprovar la llei del referèndum”. I una petició a l’independentisme: “Pensin en aquest país i no en les properes eleccions autonòmiques”, ha etzibat.
El diputat del PP Alejandro Fernández ha dit que la reforma del reglament respon a “una estratègia llunàtica i allunyada d’Europa”, i ha denunciat que JxSí i la CUP facin una lectura distorsionada i “cínica” del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. El diputat del PP també ha demanat “valentia” per saber si s’utilitzarà aquest reglament per aprovar les lleis de la desconnexió, i que ho facin per “decència política”. Per altra banda, el portaveu del PP ha assegurat que “quan aquest malson acabi, que li falta ja molt poc, tots els catalans tornem a estar orgullosos d’una Catalunya plural i una Espanya orgullosa”, ha promès.
Enllaç noticia :
http://elmon.cat/noticia/214726/llum-verda-per-a-la-tramitacio-de-lleis-expres-al-parlament
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada