dimecres, 26 de juliol del 2017

La llei que dona cobertura a la Hisenda catalana s'aprovarà sense els articles que el CGE veu inconstitucionals



HISENDA CATALANA







La norma, una de les tres lleis de desconnexió, es preveu que tiri endavant amb els vots de JxSí i la CUP.








per ACN 26/07/2017 
 
 
 
 
 
 
 
El secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó | ACN
 
 
 
 




La proposició de Llei del Codi Tributari de Catalunya -que dona cobertura al desplegament de la Hisenda catalana i és la primera de les tres anomenades lleis de desconnexió- es votarà al ple aquest dijous i obtindrà previsiblement els vots a favor de Junts pel Sí i la CUP. El redactat, però, serà una mica diferent del que es va aprovar en la comissió d'Economia i Hisenda, ja que s'ha decidit eliminar l'article i les tres disposicions que el Consell de Garanties Estatutàries va dictaminar que eren inconstitucionals.




Concretament, el CGE al·legava que no se citava explícitament ni la Constitució ni l'Estatut i que la selecció de personal no respectava el principi d'igualtat. "Són elements absolutament secundaris que no formen part del nucli dur" de la llei, ha argumentat en una entrevista a l'ACN el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó.




Tot i que els dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries són consultius i no vinculants, JxSí i la CUP estan treballant per adaptar el redactat a la
resolució de l'organisme. El CGE va determinar inconstitucional l'article 111.4, ja que establia com a font del dret tributari "el bloc de constitucionalitat" però no feia cap referència explícita a la Constitució i l'Estatut, fet que segons el CGE vulneraria el principi de seguretat jurídica. Davant del dictamen, "es procedeix directament a eliminar aquest article, que no és substancial per al codi tributari", ha explicat Salvadó.





D'altra banda, el CGE també considerava que les disposicions addicionals sisena, setena i vuitena del llibre segon del Codi Tributari són contràries al principi d'igualtat, perquè deien que per accedir a les noves places d'inspectors, tècnics i cos tècnic de l'Agència Tributària "poden participar exclusivament" els membres de la Generalitat que hagin exercit prèviament durant dos anys funcions relacionades amb les noves places. Aquestes tres disposicions també s'eliminen del redactat, tal com ha apuntat el secretari d'Hisenda.






La primera de les tres grans lleis de desconnexió


Salvadó ha recordat que la Llei del Codi Tributari és una norma de "molta complexitat", amb més de 200 articles, i que aborda el dissenys dels organismes que formen part de l'arquitectura institucional de la futura Hisenda catalana. La normativa dona cobertura a la nova Agència Tributària de Catalunya, incloent i modificant la que es va aprovar el 2007. De la mateixa manera, crea un Consell Fiscal que assessorarà la Generalitat en matèria tributària i que estaria composat per membres nomenats pel Govern, pels ens locals, per les associacions i col·legis d'assessors fiscals i per acadèmics de reconegut prestigi en la matèria. Per últim, la llei també inclou la creació de l'Institut de Recerca i de la Fiscalitat i d'Estudis Tributaris





El text, que aquest dijous arriba al ple per a la seva aprovació definitiva, se centra en la regulació general i els principis rectors de les entitats fiscals de Catalunya. La Llei del Codi Tributari ha estat considerada una de les tres grans lleis de desconnexió dins el procés sobiranista. Les altres dues són la del procés constituent i de la seguretat social catalana.







Enllaç noticia :

http://elmon.cat/noticia/214738/la-llei-que-dona-cobertura-a-la-hisenda-catalana-saprovara-sense-els-articles-que-el-cge-veu-inconstitucionals#.WXjKVRkGKS0.twitter