dilluns, 31 de juliol del 2017

La llei del referèndum ja té vida parlamentària



PROCÉS CATALÀ







JxSí i la CUP registren la proposició de llei que ha de regular l'1-O, però la Mesa no estudiarà el seu tràmit fins com a mínim el 16 d'agost, de manera que el TC no podrà suspendre-la encara.





 




per Gemma Aguilera (Parlament) 31/07/2017




La llei del referèndum entra al registre del Parlament, el 31 de juliol del 2017 | Gemma Aguilera




La proposició de llei del referèndum ja té vida. JxSí i la CUP l'han dut al registre del Parlament a les 10.35h, signada per tots els diputats independentistes de forma col·legiada. Una fotografia que dóna el tret de sortida a l'inici de la vida parlamentària d'una llei que no tindrà un recorregut fàcil, tenint en compte que el nou reglament del Parlament, que ha de permetre la tramitació de lleis per la via de la lectura única, serà previsiblement suspès pel Tribunal Constitucional aquesta tarda.  


Gabriela Serra i Benet Salellas per la CUP, i Marta Rovira i Lluis Corominas per JxSí, s'han fet la foto al registre. Els membres de la Mesa de JXSÍ no han signat la proposició, per tal de garantir la imparcialitat, i la proposició s'ha presentat per la via del tràmit d'urgència extraordinària, "sempre d'acord amb allò que permet el regalment del Parlament, i per tant, dins de la legalitat", ha apuntat Corominas, president del grup parlamentari de JxSí.



Corominas ha avisat que el previsible recurs contra el reglament "no atén raons jurídiques sinó a raons políiques". En tot cas, ha deixat clar que la "resposta al recurs és la presentació d'aquesta llei", i ha sentenciat que "la democràcia a Catalunya no l'aturarà ni el senyor Rajoy ni el TC".  És per
això que els seus impulsors no descarten qualsevol altra via per poder aprovar la llei, com és el reglament actual, que permetria un tràmit ràpid per la via de l'article 81.3.



Per part de la CUP, Benet Salellas ha asssegurat que "tenim l'expectativa que altres grups i diputats es puguin sumar a la votació, perquè no és una llei dels partits, sinó una llei del país i perquè el país exerceixi el dret d'autodeterminació", i ha fet una crida directa a CSQP perquè s'hi sumin: "No pararem de construir i esmenar el que calgui per afegir a aquesta llei altres diputats". Per altra banda, ha remarcat que "davant de la consolidació de l'estat d'excepció a Catalunya, plantejant-se també d'intervenir en l'autogovern d'un parlament, que és la primera vegada que passa en el règim del 78, i les intervencions de la Guàrdia Civil, que configuren un clima que vol atemorir-nos, demostrem la nostra fermesa. I la presentació de la llei al registre n'és una prova". 




Comença així la recta final dels tràmits legals per donar compliment a l’anunci del Govern de celebrar el referèndum d’independència el proper 1 d’octubre. En mig del setge judicial de l’Estat contra càrrecs del Govern, interrogats per la Guàrdia Civil en el marc d’una investigació sobre els preparatius del referèndum iniciada a instàncies del partit ultradretà VOX, JxSí i la CUP segueixen el full de ruta per arribar a l’1 d’octubre amb la cobertura legal necessària.









  
El punt més substancial de la proposició llei que han registrat JxSí i la CUP per ser aprovada al Parlament preveu que en el termini de 48 hores des del moment en què la Sindicatura electoral -òrgan de nova creació que gestionarà el referèndum de l'1 d'octubre- proclami els resultats oficials del referèndum, el Parlament de Catalunya convocarà un ple ordinari -se celebren els dimecres i dijous cada dues setmanes- i proclamarà la independència si guanya el 'sí'. En cas que guanyi el 'no',la proposició de llei de referèndum que han presentat JxSí i la CUP determina que es dissolgui el Parlament i es convoquin eleccions autonòmiques. Així s'estableix en l'article 4.4 de la llei -conté 34 articles i dues disposicions addicionals-, que determina que “si el recompte de vots vàlidament emesos dona com a resultat que n’hi ha més d’afirmatius que de negatius, implica la independència de Catalunya". El text especifica que "el Parlament de Catalunya dins els dos dies següents a la proclamació dels resultats per part de la Sindicatura electoral celebrarà una sessió ordinària per a efectuar la declaració formal de la independència de Catalunya, els seus efectes i acordar l’inici del procés constituent”.


Els vuit diputats independentistes que han presentat la llei del referèndum al Parlament | Jordi Borràs





De fet, s’arribarà a l’agost amb la llei de modificació del reglament del Parlament suspesa pel TC, perquè l’executiu espanyol ja n'ha demanat la suspensió a l’Alt Tribunal, que probablement es reunirà d’urgència la setmana vinent per donar compliment a la petició de l’executiu de Mariano Rajoy, que els obliga a la suspensió cautelar de la norma que ha aprovat el Parlament amb els vots de JxSí i la CUP. Ara bé, aquesta proposició de llei no podrà ser encara impugnada pel TC, perquè de fet, només es troba en el registre, i no serà fins, com a mínim el 16 d'agost, quan la Mesa del Parlament es tornarà a reunir i podria prendre en consideració la seva admissió a tràmit perquè segueixi el seu curs fins a l'aprovació.




Presentació de la llei del referèndum | 20






La llei de transitorietat, a la recambra

Ara bé, tenint en compte el setge permanent a qualsevol moviment vinculat amb el referèndum, JxSí i la CUP han acordat finalment ajornar la presentació de la llei de transitorietat jurídica, la llei de la desconnexió, que tenien prevista per abans del 31 de juliol. Aquesta llei ha generat debat intern entre els tres partits, el PDeCAT, ERC i la CUP, sobre els terminis en què s’ha de presentar, i sobretot, si ha d’estar aprovada abans o després del a celebració del referèndum. Un sector del PDeCAT, més conservador, considera que la llei ha de quedar la calaix fins després del referèndum, i si guanya el Sí, posar en marxa el procediment d’aprovació. Però ERC, la CUP i una part del PDeCAT, inclòs el president Puigdemont, són partidaris de registrar-la i aprovar-la abans del referèndum, però que no entri en vigor fins a conèixer-se els resultats. Sigui com sigui, l’acord, de moment, passa per guardar-la al calaix i passar la primera quinzena d’agost dedicant-la a la resta de fronts judicials oberts.







Enllaç noticia :

http://elmon.cat/noticia/215788/la-llei-del-referendum-ja-te-vida-parlamentaria