dimarts, 18 de juliol del 2017

El Govern comprarà les urnes «dins la legalitat vigent» però evita concretar com ho farà



REFERÈNDUM







Turull esgrimeix l'estat "d'assetjament" del govern espanyol per no informar sobre el procediment que es farà servir per adquirir-les

Avança que l'organisme de coordinació del referèndum es reunirà en els propers dies amb ell i Carles Mundó (Justícia) com a convidats

Garanteix que les decisions es prendran de manera "solidària"

La CUP exigeix al Govern que compri ja les urnes per al referèndum








, Palau de la Generalitat | 18/07/2017 a les 13:42h








Primera reunió del nou Govern | Govern








El Govern ha "analitzat" aquest dimarts els "itineraris" per comprar les urnes del referèndum, però encara no concreta quin camí es farà servir. Les decisions, això sí, es prendran de manera conjunta, perquè "tothom" comparteix els passos que cal fer "de manera solidària". Així s'ha expressat el conseller de la Presidència, Jordi Turull, en la roda de premsa posterior al consell executiu, en la qual també ha indicat que en els propers dies es farà una reunió del l'organisme de coordinació del referèndum que lideren Carles Puigdemont i Oriol Junqueras juntament amb alts càrrecs de l'executiu.


 

Aquest ha estat l'anunci més rellevant del nou conseller de la Presidència, que va assumir la funció divendres passat després de la crisi de Govern. L'executiu, que en teoria no ha de canviar més de formació en el camí cap al referèndum de l'1 d'octubre, s'ha posat a treballat a les deu del matí ja amb els nous titulars d'Interior -Joaquim Forn- i d'Ensenyament -Clara Ponsatí- asseguts a la sala on es reuneix el gabinet català. D'informació sobre les urnes, però, més aviat poques, més enllà de dir que ja s'informarà de "l'itinerari" que es farà servir. "No volem posar en risc l'1 d'octubre, perquè ja veiem com les gasten", ha assenyalat.


"En aquest estat d'assetjament, hem decidit que l'administració de la informació de temes tan importants la gestionarem nosaltres en el moment en què sigui
millor al servei de la causa i l'objectiu", ha destacat Turull, que ha indicat que al govern espanyol se li farà "molt llarg" el camí cap a l'1 d'octubre. "Ho farem tot amb la legalitat vigent, que inclou transparència però no ostentació", ha ressaltat. Pel que fa a la possibilitat que l'executiu de l'Estat convoqui eleccions el mateix dia que el referèndum, el dirigent nacionalista ha indicat que es contemplen "tots els escenaris".






Pel que fa a l'obertura de diligències contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, Turull s'ha preguntat si faran el mateix amb la Junta d'Andalusia, que també va comprar urnes. "Al final podem arribar a que ens presentin querelles per comprar un paquet de folis", ha destacat el portaveu de l'executiu, que ha garantit que s'enviarà la documentació requerida al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).




Reunió del nucli dur

A primera hora del matí s'ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el canvi d'àrea de processos electorals, que a partir d'ara dependrà de Vicepresidència. Aquest va ser un dels anuncis que van fer Carles Puigdemont i Oriol Junqueras en la roda de premsa de divendres. L'apartat de processos electorals depenia fins ara de Governació, departament que lidera Meritxell Borràs i que es va encarregar del -fallit- concurs per adquirir les urnes del referèndum.




Les noves funcions de processos electorals dependran del secretari general de Vicepresidència, Josep Maria Jové, que és el número dos de Junqueras. Ells dos, juntament amb Puigdemont i el nou secretari del Govern, Víctor Cullell, han constituït un òrgan de coordinació pel referèndum que també forma part de la reestructuració governamental que es va fer la setmana passada. La primera reunió serà en els propers dies i hi participaran el president, el vicepresident, Jové, Cullell, Turull i el conseller de Justícia, Carles Mundó.




"Serà una trobada per compartir informació", ha destacat el dirigent nacionalista. Aquest organisme portarà el "dia a dia", per "anar al màxim de coordinats". "Qui pren els acords, però, és el Govern", ha indicat Turull. Els convidats ho seran en funció dels assumptes que es tractin en la reunió d'aquesta comissió.







Enllaç noticia :