ERA TRUMP
Carlota Camps
Foto: EFE
Barcelona. Dijous, 1 de juny de 2017
Després de mesos d'especulacions i després que aquest dimecres els mitjans nord-americans ja ho anunciessin, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha fet oficial el més temut. Els Estats Units abandonaran l'acord climàtic de París. Trump ha justificat la seva sortida del tractat després de titllar-lo de "injust" pels EUA i d'afavorir les indústries d'altres països com la Xina o la Índia, en contra de la nord-americana. Tot i això, també ha assegurat que immediatament començarà a renegociar les condicions per reentrar.
Trump ha assegurat que tal com està redactat l'acord actualment, que va ser signat per 200 països l'any 2015 sota el mandat de Barack Obama, els EUA són els més perjudicats i els deixa en una situació de "desavantatge econòmic" davant d'altres països. El president nord-americà ha acusat les principals potències d'estar satisfets amb el tractat perquè perjudica als nord-americans.
"Hem de poder competir amb els altres països", ha assegurat Trump, que ha denunciat que l'acord perjudicaria diversos sectors de producció dels EUA -com la indústria del paper, la del metall o la del
carbó- i que destruiria fins a 2.7 M de llocs de treball l'any 2025. El president ha assegurat que és necessari retornar la "sobirania" als americans i ha repetit el seu gran eslògan de campanya "és el moment de fer Amèrica gran un altre cop".
Tot i això, Trump ha assegurat que els Estats Units protegiran el medi ambient i que seran el país "més net i més amic del medi ambient del món".
Oposició nacional i internacional
D'aquesta manera, Trump complirà una de les seves grans promeses de campanya, però ho farà amb una gran oposició. La mesura de Trump ha topat amb la reticència dels principals actors internacionals, com la Xina i la Unió Europea, que ja han anunciat que ells continuaran amb l'acord. A més, també hi ha una forta oposició dins el propi país. Segons WWF Internacional, un 70% dels ciutadans nord-americans estan a favor de seguir a l'acord, i les grans corporacions del país ja han mostrat el seu malestar per la decisió del president, que creuen que els pot afectar a la seva competitivitat als mercats.L'acord, segellat per prop de 200 països a la capital francesa el 2015, té com a objectiu limitar l'escalfament del planeta mitjançant la reducció del diòxid de carboni i altres emissions provocades per la crema de combustibles fòssils. La meta proposada per Barack Obama dins del marc de l'Acord de París és que Estats Units redueixi per 2025 les emissions de gasos d'efecte hivernacle entre un 26% i un 28% respecte als nivells de 2005.
Els Estats Units són el segon país amb major emissió de gasos d'efecte hivernacle, fet que el trencament de l'acord per part d'aquesta potència significa un pas enrere molt important en la lluita contra el canvi climàtic. El primer país emissor, la Xina, sí que continuarà. Amb aquesta decisió, els Estats Units es quedarà sol, només acompanyat per Nicaragua i Síria, els únics dos països que no han signat els compromisos adoptats a París per prop de 200 països.
Aplicació no immediata
La sortida del pacte global de lluita contra el canvi climàtic no serà, però, immediata. De fet, la seva aplicació podria no arribar a produir-se en funció dels propers resultats electorals. Així se'n va assegurar l'antecessor de Trump i un dels majors artífexs de l'Acord de París, Barack Obama. L'aleshores president dels EUA es va ocupar que s'inclogués un article en el mateix tractat que el salvaguardés d'un possible intent de sortida per part d'una administració republicana, com finalment ha passat.D'aquesta manera, el punt 28 de l'Acord de París indica que qualsevol país que hagi ratificat l'acord només podrà sol·licitar la seva sortida del mateix tres anys després de la seva entrada en vigor, això és, el 4 de novembre de 2019. Un any abans de les properes eleccions americanes. Però tampoc aleshores es produiria (encara).
Una vegada feta aquesta petició, la sortida es produiria un any després de la notificació de sortida. Això vol dir que els EUA no tindran més remei que seguir pertanyent a l'acord fins al 4 de novembre de 2020, curiosament, un dia després de les següents eleccions presidencials nord-americanes. Això, si la mesura de Trump no topa amb una potencial oposició judicial que la paralitzi.
Aïllament dels EUA
La mesura, però, no és només una derrota per la lluita contra el canvi climàtic, també suposa un pas més cap a l'aïllament dels Estats Units i el triomf de l'ala més radical dels republicans. A més, és una pedra més al llegat de Barack Obama, qui va ser un dels principals impulsors de l'acord, i una nova demostració de l'estratègia proteccionista de Trump que pot portar als EUA a l'aïllament. Durant la seva conferència de premsa, Trump també ha anunciat que aquest no serà l'únic acord que renegociaran, sinó que n'hi haurà "molts més".El president ha aprofitat per assegurar que l'economia nord-americana està "creixent" i que ho està fent "molt ràpidament" des que ell va entrar a la Casa Blanca, el passat 20 de gener. També ha assegurat que han retornat moltes empreses ubicades a l'exterior, que s'han creat molts llocs de treball i que s'ha reduït "dràsticament" la immigració. Al que ha afegit: "Això només ha fet que començar". Trump ha assegurat que anirà complint a poc a poc totes les promeses del seu mandat i que "no vull que res se'm posi per davant".
Enllaç noticia :
http://www.elnacional.cat/ca/iglobal/trump-eua-acord-canvi-climatic-paris_163044_102.html
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada