dimarts, 27 de juny del 2017

Munté garanteix que hi haurà urnes, malgrat el concurs desert



PROCÉS







Albert Acín
Foto: ACN
Barcelona. Dimarts, 27 de juny de 2017
















“Hi haurà urnes l’1 d’octubre”. El Govern garantirà la celebració del referèndum, tot i que el concurs de les urnes per a l'1-O hagi quedat desert. Així ho ha explicat la portaveu del Govern, Neus Munté, que s’ha mostrat convençuda que aquesta no serà un trava per al procés.



“La voluntat d’adquirir urnes es manté intacta”, ha assegurat Munté, que ha afegit que el Govern s’empara en la legislació vigent i l’Estatut per mantenir l’adquisició d’urnes.



Munté ha assegurat que hi ha el temps necessari per convocar de nou el concurs i no s'ha volgut mullar pel que fa a la possibilitat d'adquirir urnes sense un concurs específic.



Què ha passat?

Munté ha assenyalat que el fet que el concurs hagi quedat desert no té relació directa amb les pressions i amenaces del govern espanyol, sinó amb una causa merament tècnica.



Segons ha explicat, el procés d'homologació d’empreses iniciat per Governació "és un procés 100% tècnic, com el d’adquirir urnes". Segons la portaveu del Govern, s’han seguit tots els passos. "Si no ha reeixit és per la solvència de les empreses que s’hi presentaven".



Ha assegurat que no és un fet insòlit, sinó que es produeix en algunes ocasions en la provisió de serveis. “D’acord amb la llei de contractes, les empreses no han pogut acreditar els mínims necessaris per guanyar el concurs”.



"Només hi ha un pla"

Des del Govern asseguren que no hi ha cap pla alternatiu a l'1-O. Munté ha apuntat que l'únic objectiu que es planteja l'executiu de Puigdemont és "fer un referèndum amb garanties".



Bona mostra que l'actitud del Govern és que aquesta es reflecteix en l'arribada de la carta del president al Congrés dels Diputats, en la qual demanava explicar-se en la Cambra baixa. "Puigdemont explicarà per què hem arribat fins aquí, i per què es discuteixen els termes d’un referèndum", ha defensat la portaveu.



Pel que fa a la possible resposta a la carta, Munté s'ha limitat a dir que no s'atreveix a aventurar la reacció de la presidenta del Congrés, Ana Pastor: "Desconeixem si serà la mateixa resposta que va oferir el govern de l’Estat".



Demana "dignitat" al PSC

La portaveu també ha comentat la crisi en el si del PSC. Ha assegurat que els alcaldes socialistes favorables al procés, creu “que al marge del color polític, representen el conjunt de la ciutadania”. En aquest sentit, Munté ha demanat “dignitat democràtica” al PSC per no sancionar els alcaldes díscols.



Munté ha explicat que la situació dels alcaldes del PSC s’emmarca en el context de “degoteig constant d’amenaces” del govern espanyol. Des del Govern volen que es deixi de perseguir totes les persones que defensen el referèndum. “Les amenaces existeixen i seguiran existint”, s’ha lamentat la consellera.







Enllaç noticia :

http://www.elnacional.cat/ca/politica/govern-garanteix-urnes-referendum_169608_102.html