dimarts, 29 de novembre del 2016

Inicien els tràmits per enviar la Policia a confiscar les peces de Sixena a Lleida



CULTURA





per Europa Press 29/11/2016 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tres sepulcres origirais del monestir de Sixena que es troben exposats al Museu de Lleida | ACN
 
 
 
 
 
 
El Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d'Osca ha iniciat els tràmits per a la confiscació per part de la Brigada de Patrimoni Històric de la Policia Judicial de les 44 peces del Monestir de Sixena que es troben al Museu de Lleida.
 
 
 
 
 
En una diligència d'ordenació, aquest jutjat precisa que transcorregut el termini concedit per sentència a Catalunya per a la devolució d'aquests béns i ja que aquestes peces no han estat lliurades, correspon al secretari judicial "posar l'executant en possessió de les coses degudes".
 
 
 
 
 
Afegeix que aquests 44 béns de Sixena es troben dipositats al Museu de Lleida, "sent aquest un lloc tancat", per la qual cosa "s'acorda donar trasllat a la magistrada conforme allò disposat a l'article 701.1 de la Llei d'Enjudiciament Civil".
 
 
 
 
 
En aquest últim, assenyala que si no s'ha portat a terme el lliurament i cal entrar en llocs tancats, cal recollir l'autorització del tribunal que hi hagi ordenat l'execució, "podent-se auxiliar de la força pública, si fos precís".
 
 
 
 
 
La diligència també es refereix a altres dues peces, dues tèxtils, de les quals no se sap el lloc on es troben, després que el director del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra, hagi manifestat que van haver de ser dipositades al Museu d'Indumentària i "mai van tenir entrada al MNAC".
 
 
 
 
 
La lletrada acorda donar trasllat a les parts perquè en cinc dies indiquin si amb les manifestacions del director del MNAC "donen per complimentat el tràmit".
 
 
 
 
 
Alhora, manifesta que és possible presentar un recurs de reposició en el termini de cinc dies a aquesta diligència d'ordenació davant del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d'Osca.
 
 
 
 
 
Notícia esperada




L'advocat de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, una de les institucions personades en aquest litigi, ha explicat en una nota de premsa que aquesta era "una notícia esperada" després de les "vanes promeses de lliurament" fetes pel conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila.





Segons la seva opinió, "tothom ha d'acceptar que allò ordenat pel jutjat entra dins de la més estricta normalitat quan algú es resisteix al compliment d'una sentència i estem segurs que els ciutadans de Lleida entendran tot això, gent amb la qual tenim grans llaços d'afecte i amistat que no quedaran trencats per aquest assumpte ni per cap altre".





Ha afegit que "una vegada les peces estiguin al monestir de Sixena serà un gran orgull per a tots, aragonesos i catalans, poder visitar-les allà, que és on han d'estar" doncs aquesta és "la primera seu de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, Panteó Reial, i un dels monestirs més importants de la Corona d'Aragó".





Enllaç noticia :

http://elmon.cat/noticia/178698/inicien-els-tramits-per-enviar-la-policia-a-confiscar-les-peces-de-sixena-a-lleida