divendres, 19 d’agost del 2016

L'última polèmica de Jorge Fernández Díaz: "Si he condecorat Villarejo, no me n'he assabentat"



El ministre de l'Interior en funcions nega l'existència d'una 'operació Catalunya' en una entrevista a 'Vanity Fair'.





ARA Barcelona






Jorge Fernández Díaz. / Q. GARCÍA / EFE






Jorge Fernández Díaz torna a estar al centre de la polèmica. Després de mantenir-se en segon pla des que va acabar la campanya electoral, el ministre de l'Interior en funcions ha trencat el seu silenci amb una entrevista a 'Vanity Fair' marcada per l'escàndol de la gravació de la seva conversa amb l'exdirector de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso.



Tot i que comença referint-se a aquell episodi amb to distés i fent broma amb les dues periodistes sobre si se'ls està gravant, la conversa es va fent agre a mesura que avancen les preguntes sobre el contingut de la gravació. Fins al punt, que Fernández Díaz acaba advertint les entrevistadores: "Ja n'hi ha prou, una cosa és preguntar i l'altra fer un interrogatori judicial, així que 'cuidadito'.



Abans d'arribar a aquest punt, el dirigent popular rebutja parlar d'unes "gravacions il·legals" perquè "analitzar una conversa privada no és decent". Només fa una excepció, i entra al contingut de la
gravació per negar que mai hagi dit la frase "la Fiscalia t'ho afina". Segons argumenta ara el ministre, que insisteix en què les gravacions han estat manipulades, el que diu realment és "la Fiscalia, en fi".



Fernández Díaz també nega l'existència d'una 'operació Catalunya' per buscar draps bruts als partits independentistes. Desmenteix així la declaració del comissari del Cos Nacional de Policia José Manuel Villarejo, que va dir davant del jutge "que va treballar intensament amb l’excap de la unitat d’afers interns Marcelino Martín Blas per frenar el procés independentista". De fet, Villarejo és el gran protagonista de l'entrevista, i el que porta Jorge Fernández Díaz a tornar a estar al centre de la polèmica.



El ministre nega insistentment que hagi condecorat el comissari -ho va fer el 2014- i quan el seu cap de gabinet li fa veure que les periodistes tenen raó, se'n surt amb una excusa rocambolesca: "Si he condecorat Villarejo, no me n'he assabentat", assegura, i esgrimeix que condecora molta gent a proposta de la Direcció General de la Policia i que no coneix tothom.



La relació amb Pujol, Trias i Mas
Pel que fa a la lluita contra l'independentisme i el paper de les clavegueres de l'Estat, Fernández Díaz admet que "s'ha d'actuar sempre des de la legalitat, però que la transparència a vegades està renyida amb l'eficàcia". Tanmateix, reconeix que li sap greu que des que és ministre "s'han trencat algunes relacions personals que eren molt efectives", com la que tenia amb Jordi Pujol i el seu fill Oriol Pujol, o la que el permetia anar a sopar amb Artur Mas o Xavier Trias i les respectives parelles.