dijous, 11 d’agost del 2016

ERC i PDC reclamen un comissió d'investigació sobre el cas Fernández Díaz al Congrés



PROCÉS SOBIRANISTA




Homs assumeix el càrrec de portaveu del grup mixt per als propers vuit mesos i reclama que aquest no se situï al galliner, ja que és el cinquè grup amb més diputats.





AGÈNCIES Barcelona






Daniel de Alfonso i Jorge Fernández Díaz






ERC i CDC han registrat aquest dijous una petició perquè es creï una comissió d'investigació al Congrés sobre les converses mantingudes pel ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, amb l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) Daniel de Alfonso. El portaveu del Partit Demòcrata Català (PDC) al Congrés, Francesc Homs, ha considerat "rellevant" que la primera iniciativa conjunta amb ERC a la cambra baixa hagi estat aquesta sol·licitud de comissió d'investigació, cosa que requereix la firma d'almenys dos grups parlamentaris.



Segons el seu parer, el cas de les converses entre Fernández Díaz i De Alfonso "està per saldar", per la qual cosa és "imprescindible" portar a terme una investigació "amb tota profunditat", ja que "no
s'han assumit responsabilitats". Encara que ha recordat que tant  el seu partit com ERC –qui va presentar una denúncia sense èxit a la fiscalia– tenen el compromís d'actuar per la via legal, ha destacat la necessitat que també s'abordi a la cambra baixa.



Les gravacions del ministre amb el director de l'OAC, conegudes al mes de juny, revelaven el presumpte interès de Fernández Díaz per reunir proves contra polítics catalans de l'oposició. El PSOE també ha sol·licitat una comissió d'investigació pel seu compte amb la finalitat d'analitzar l'ús partidista de les forces de seguretat per part del titular d'Interior. Ciutadans, per la seva banda, ha demanat la compareixença del ministre perquè doni explicacions.



El mixt s'organitza, amb Homs al capdavant
De fet, el PDC ha pogut subscriure la petició de comissió d'investigació després que s'hagi integrat en el grup mixt, el càrrec de portaveu del qual recau temporalment en Homs. El retindrà durant els propers vuit mesos, en virtut del repartiment de torns que ha acordat amb la resta de formacions minoritàries durant la primera reunió del grup, aquest dijous. Els representants de les set formacions que estaran aquesta legislatura al mixt –PDC, Compromís, EH Bildu, UPN, Coalició Canària, Fòrum Astúries i Nova Canàries– s'han organitzat el treball intern, han estudiat la distribució d'escons a l'hemicicle i s'han repartit els assistents que els corresponen en funció del nombre de diputats.



Com sol ser habitual, el criteri que ha aplicat és que cada partit assumeixi el càrrec de portaveu durant el nombre de mesos equivalent als escons que té. D'aquesta manera, després del PDC, Compromís tindrà durant quatre mesos la representació del grup, seguit d'EH Bildu, que ho farà dos mesos, igual que després UPN, i la resta de formacions que tenen un diputat assumiran el paper durant un mes cada una, abans d'iniciar una nova rotació.



Els partits del mixt han acordat, a més, fer una proposta a la mesa del Congrés sobre els escons que volen ocupar a l'hemicicle a la part central. Aquest assumpte  està pendent de resoldre's, ja que hi ha discrepàncies entre Podem, ERC i el mixt sobre com repartir-se els seients que el PDC ha deixat lliures en no tenir grup propi.



Homs considera que el mixt, en ser el cinquè grup amb més diputats, ha de tenir una posició a la cambra d'acord amb el seu pes, però En Comú Podem també la reclama, com a primera força a Catalunya. No obstant això, ha demanat treure importància a aquest debat: " M'avorreix, no sap fins a quin punt. Si el problema d'aquest país és on ens asseurem a l'hemicicle, em faria una mica de vergonya".



En concret, la proposta del mixt passa per situar els 19 diputats d’aquest grup a partir de la quarta fila de la part central de la cambra. Homs ha explicat que d'aquesta manera els representants del mixt ocuparien els escons on havien estat "històricament" i ha argumentat que actualment el grup és el cinquè amb més representació i que, per això, no hauria de quedar relegat al galliner.



Per altra banda, la proposta passa també per repartir els escons que tradicionalment havia ocupat l'antiga CDC com a grup propi entre ERC i Ciutadans. Així, els republicans avançarien una fila i se situarien més a prop del faristol, ja que els diputats de CDC seien fins ara a la quarta fila de la part central.