dilluns, 1 d’agost del 2016

ERC i la CUP deixen clar que no acataran la suspensió del TC



El PDC afirma que es mantindrà fidel al mandat del 27-S mentre Albiol acusa l'independentisme de generar "més inestabilitat institucional" que Franco.





ARA Barcelona







La diputada de la CUP Mireia Vehí, en una imatge d'arxiu. / ACN







Amb la  resolució del Tribunal Constitucional (TC) en què suspèn les conclusions del Procés Constituent sobre la taula, els independentistes avisen que no pensen acatar el veto. Almenys així ho ha deixat clar el diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà i la diputada de la CUP-Crida Constituent al Parlament Mireia Vehí, que tot just després de fer-se pública la suspensió dels paràmetres del full de ruta han assegurat que desoiran el tribunal i seguiran impulsant el procés constituent.


"El més important és que nosaltres ens mantindrem fidels al Parlament de Catalunya. Si cal desacatar, desacatarem", ha explicat Tardà en declaracions a Catalunya Ràdio, mentre que Vehí ha asseverat: "Malgrat la suspensió seguirem amb el desplegament del procés constituent i no acatarem la resolució del tribunal", ha afirmat.


Així mateix, el diputat republicà ha acusat el TC d'haver optat "de manera desvergonyida per la via autoritària, per la via de la violència judicial", i ha argumentat que els independentistes han de
tenir-ho molt present. "Hem de contemplar totes les possibilitats", ha insistit sobre com reaccionar a l'anul·lació definitiva del procés constituent i a les hipotètiques inhabilitacions de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, o d'altres càrrecs electes.


Des del PDC, la coordinadora general, Marta Pascal, ha defensat en un comunicat que res els farà "renunciar a seguir sent fidels al mandat que la gent va expressar a les urnes el 27 de setembre". Pascal ha lamentat que l'Estat hagi "trencat de nou els principis bàsics de la democràcia" i ha criticat que no existeixi la separació de poders. "És inacceptable que el TC anul·li una resolució política que emana de la sobirania del poble de Catalunya", ha conclòs.


El grup parlamentari de Junts pel Sí, per ara, no ha fet cap compareixença pública ni comunicat però en declaracions a Efe fonts del grup parlamentari han assegurat que mantindran el full de ruta. "Nosaltres seguim, igual que hem fet quan van suspendre les declaracions de sobirania o la declaració del 9-N", han subratllat.


Les entitats sobiranistes reclamen un RUI


També han sortit al pas de la decisió del TC l' Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l' Associació de Municipis per la Independència. En un comunicat conjunt, les tres entitats han carregat contra la "judicialització de la política" que practica l'Estat, i han retret al govern espanyol que utilitzi el TC com a "arma política contra el procés català".


A més de mostrar el seu suport al Parlament i a la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, davant "les amenaces de l'Estat", les tres entitats aprofiten la decisió del TC per fer una crida a "tots els col·lectius amb sentit democràtic" a sumar-se a la reivindicació d'un referèndum unilateral d'independència (RUI), " ’única via per evitar una col·lisió institucional i per retornar a la via política i democràtica la solució del futur polític de Catalunya".


Albiol: "Ni Franco havia creat tanta inestabilitat institucional"


Fidel al seu estil contundent, el coordinador general del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, ha protagonitzat la relliscada del dia acusant els partits independentistes d'haver portat Catalunya a "un moment de crisi institucional com no hi havia hagut des del franquisme", i els ha reclamat que aprofitin l'avís del tribunal per "recuperar el sentit comú i el seny". " Poden aconseguir el que no va aconseguir Franco, que és posar en risc l'autonomia i l'autogovern de Catalunya. Ni ell havia estat capaç de crear tanta inestabilitat institucional", ha arribat a afirmar Albiol.


Davant les crides de l'independentisme a continuar endavant amb el procés sobiranista digui el que digui el TC, el dirigent popular ha avisat que l'Estat respondrà a " cada desafiament dels independentistes" amb més estat de dret. Albiol ha apuntat que estaran atents a les al·legacions que presenti en els propers dies el Parlament, i ha exigit al Partit Demòcrata Català (PDC), ERC i la CUP que no aprofitin el xoc institucional per alimentar "el victimisme" i "encendre els ànims" de cara a la Diada i la qüestió de confiança del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.


Rabell: "Si a Madrid hi hagués un govern democràtic, obriria diàleg amb Catalunya˝


La nova resolució del TC no és més que la "certificació" que el conflicte territorial entre Catalunya i Espanya "no es pot resoldre per la via judicial i encara menys per la penal". Així ho ha considerat el president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, que ha recordat que la decisió presa pel tribunal era la que ja preveien. Rabell ha assegurat que si a Madrid hi hagués "un govern democràtic" el que faria seria "obrir un diàleg" amb Catalunya per donar resposta a les seves "aspiracions democràtiques".


Sobre si s'ha d'acatar o no la resolució, Rabell ha afirmat que el seu grup no és "partidari de la confrontació institucional sense sortida". Ha recordat "l'immobilisme" del govern espanyol però també la "unilateralitat no prou àmplia" del Govern de la Generalitat. Catalunya Sí que es Pot esperarà veure quin debat s'obre ara a la Mesa del Parlament per decidir si es suma a la presentació d'al·legacions i en quin format.


El membre de C's a la mesa presentarà les seves pròpies al·legacions


Després de la resolució del TC s'obre ara un període de 20 dies naturals per presentar al·legacions, una resposta que no serà idèntica en tots els casos. El vicepresident segon de la mesa i diputat de C's, José Maria Espejo-Saavedra, ja ha anunciat que presentarà les seves pròpies al·legacions en les quals denunciarà que la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, "va incomplir" el seu deure i va permetre "un frau de llei".


Espejo-Saavedra, que ja es va desmarcar de la decisió de Forcadell en el mateix ple del Parlament, ha considerat "normal" que el tribunal hagi suspès les conclusions i es plantegi accions contra Forcadell: "Els ciutadans no entendrien que quan els polítics se salten les lleis els tribunals no actuessin", ha raonat.


També la diputada del PSC, Alícia Romero, ha assegurat que la suspensió era "previsible" i ha declarat que respecten aquesta decisió. En declaracions a l'agència Europa Press, Romero ha destacat que la decisió "no sorprèn ningú", i que la veuen "raonable".





Enllaç noticia :