dimarts, 3 de maig del 2016

Puigdemont anuncia una nova llei 'exprés' per sortejar la suspensió de la norma antidesnonaments

ORIOL MARCH / MONTSE RIART Barcelona





Govern, partits i entitats, reunits aquesta tarda a Palau / FRANCESC MELCIÓN


El Govern, juntament amb el Consell de l'Advocacia Catalana i els promotors de la iniciativa legislativa popular - Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), l 'Observatori DESC i Aliança contra la Pobresa Energètica- promourà de forma exprés una llei que deixi sense efectes pràctics la suspensió de la llei antidesnonaments per part del Tribunal Consitucional (TC). Així ho ha assegurat aquest dimarts el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, després de la cimera nascuda del recurs del govern espanyol en funcions decidís recórrer la norma catalana.

"Demà mateix comença el procés", ha apuntat Puigdemont. "Es tracta de donar respostes sòlides com a país", ha apuntat el president, que ha indicat que la tramitació de la llei serà per lectura única.


"Hem d'evitar una onada de desnonaments", ha ressaltat l'exalcalde de Girona, que ha defensat dotar el món local de les eines necessàries per combatre'ls.

"No és un conflicte entre administracions o ideologies. Es tracta d'un conflicte que deixa entremig afectada gent molt vulnerable. Sense el món local, la resposta estaria molt limitada", ha apuntat Puigdemont, que ha fet una compareixença sense preguntes. Després d'ell han comparegut els representants de les entitats municipalistes, l' Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

La versió dels ajuntaments

"Hi som i hi serem, amb llei o sense", ha apuntat David Saldoni, representant de l'ACM. Existeixen dues taules de negociació, una d'habitatge i una de pobresa energètica, i els municipis demanen "responsabilitat" a les entitats bancàries per tal que col·laborin. "Estarem al peu del canó i participarem a les reunions previstes per unir les negociacions en una sola taula", ha apuntat Saldoni.

"Volem continuar i que les entitats bancàries no marxin de la taula", ha apuntat el cap de files de la FMC, Xavier Amor.

Dues hores de cimera

Junts pel Sí ha plantejat que el Parlament torni a aprovar el contingut dels articles recorreguts en matèria d'habitatge, per demostrar-ne la plena vigència. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), que va promoure la iniciativa legislativa popular en la que es basa la llei, espera que s'estableixi un full de ruta concret per desenvolupar-la i la resta d'entitats i partits insten l'executiu a aprofitar tot el marge que té per defensar els ciutadans més vulnerables.

L'únic partit que ha criticat la trobada és el PP. El seu líder a Catalunya, Xavier García Albiol, considera que es tracta d'un "aquelarre" contra els populars i ha criticat que la Generalitat, a través de la llei, es pugui quedar pisos "per la cara".



Enllaç noticia :