diumenge, 22 de maig del 2016

Em dic Ninet

Per: Andreu Barnils

21.05.2016  22:00

OPINIÓ

Contundent intervenció del professor Abat Ninet al Parlament de Catalunya sobre el full de ruta.





Antoni Abat Ninet, al Parlament (Foto: TV Parlament)



‘Em dic Ninet i fa quatre generacions el meu besavi va proclamar la independència de Catalunya des del balcó de l’Ajuntament de Sabadell. Posteriorment, el van afusellar. Emociona que quatre generacions després un Ninet torni a ser aquí parlant d’això mateix. Demostra que els catalans, persistim’. Antoni Abat Ninet, professor de dret, resident a l’estranger, va començar així la seva intervenció al Parlament de Catalunya, invitat la setmana passada pels senyors diputats per a parlar del procés. El doctor Abat Ninet és professor de lleis a la Universitat de Copenhaguen, (Dinamarca) on ara viu. També ha estat professor a Catalunya (ESADE) i els Estats Units (Georgetown). La seva intervenció, una mitja hora en total, és la cosa menys processista que he escoltat darrerament. Res d’allargar-ho gaire ni donar temps a l’equip rival.







Antoni Abat Ninet al Parlament. Video 1 from Rosa Glez on Vimeo.





Antoni Abat Ninet al Parlament. Video 2 from Rosa Glez on Vimeo.





El full de ruta és aquest: la setmana que ve es proclama una DUI amb el 48% dels vots actuals. Els 72 diputats al Parlament tenen majoria absoluta. I el mateix dia, exactament el mateix dia, es convoca un referèndum on es demanarà si la gent aprova la independència ja declarada. I qui diu la setmana que ve, diu d’aquí uns pocs mesos. Però en qualsevol cas, el full de ruta és DUI més referèndum, i no esperem els 18 mesos. Com més ràpid, millor.  Això sí, quan convoquis referèndum, tinguem-ho ja parlat amb els estrangers amb qui l’organitzarem, ja que l’estat espanyol no vol. I que aquests estrangers, diu el resident a Dinamarca, ja fa temps que esperen la trucada de la Generalitat.


A banda d’aquest full de ruta, el senyor Ninet va ser políticament incorrecte. Suposo que hi deu ajudar tenir un rebesavi afusellat i  viure a l’estranger. Idees que va donar, com qui no vol la cosa, i molt educadament: ser un Taiwan al mig d’Europa (és a dir, un estat totalment independent, molt funcional, però no gaire reconeguts internacionalment) és millor que la situació actual. Ell no creu que ens passi en cap cas. Sí que diu que si ens passés, què.


Segon: no barregem el procés constituent (escriure una constitució) amb el procés d’independència (crear un estat independent). Potser volem fer massa coses a la vegada. Centrem-nos.


Tercer: la negativa estatal a celebrar el referèndum ajuda a justificar una DUI amb el 48% dels vots. I més si convoques referèndum immediatament. Tranquils.



Quart: cens propi. Sense això, oblidem el referèndum. Amb el cens espanyol, ens farien trampes. Pel referèndum català si et registres abans, votes. I si no, no. És evident que no tothom voldrà votar, ni inscriure’s al cens. Opina que s’ha de respectar. Només faltaria. I que no patim massa si la participació és baixa. El món ho accepta igual. I d’exemple, Irlanda del Nord, que va votar ser britànica i la participació va ser per sota del 40%. Bàsicament van anar votar unionistes i prou. I cap problema. Això pel que fa a la independència.


Pel que fa a la Constitució catalana, Ninet va donar aquest consell: no esperem a tenir-la completa per a ser independents. Que ens coneixem. Fem un document brevíssim, de deu, quinze articles, que serviria durant uns mesos i prou. Es respecten els drets humans, els drets individuals, etc. Centrem-nos.


I per últim, el senyor Abat Ninet troba horrorosa la política de declaracions de desobediència. Si vull desobeir, deia, ho faig. I no vaig avisant que ho faré.


Després ple d’educació, i un pèl nerviós, el professor Abat Ninet va agafar, i se’n va anar.


Abat Ninet i Joan Tardà. Joan Tardà i Abat Ninet. Els dos homes que darrerament he vist jo més convençuts amb la seva idea i full de ruta. Cadascú amb la seva. Però tots dos, totalment convincents.



Enllaç article :

http://www.vilaweb.cat/noticies/em-dic-ninet/