dijous, 26 de maig del 2016

El reportatge de National Geogaphic fascinat per l’independentisme i el paisatge de Catalunya



PAÍS

Publicat en l'últim número de la revita de viatges 'Traveller'.













Per: Redacció 

26.05.2016  13:38



La revista de turisme i viatges de National Geographic ha publicat un reportatge en el número d’aquest mes sobre Catalunya, titulat ‘Catalonia: Wind of change’ (‘Catalunya: Vent de canvi’), en què l’autor, Gavin Haines, descriu el l’encant del paisatge del Pirineu i la Costa Brava al mateix temps que explica l’anhel d’independència. ‘L’anhel de Catalunya per la independència és gairebé tan vell com la llegenda de la Tramuntana. Annexionada a Espanya el 1714, durant la Guerra de Successió, aquest matrimoni forçat ha estat tortuós des d’aleshores, i el desig de divorci mai no ha estat tan gran’.

Continua així:
‘El govern català diu que avançarà cap a la independència l’any que ve. Com ho farà ningú no ho sap, però la perspectiva d’una ruptura moguda sura a l’aire’.

Haines explica això al començament del viatge que descriu en aquest reportatge i que comença al Pirineu, a la Vall de Boí. Sobre el caràcter dels catalans, diu: ‘Els catalans són coneguts per l’orgull que tenen enveres el seu petit racó al nord-est d’Espanya, que molts d’ells no volen realment que fos Espanya. I recorden a tothom que a Catalunya pots esquiar per vessants nevades al matí i torrar-te a la sorra de les platges a la tarda.’

A Boí-Taüll, el reporter parla amb en Luis Arnedo, el seu monitor d’esquí, que és de La Rioja. ‘En Luis admet sentir-se una mica estranger a Catalunya. “És com un país diferent”, diu. “Tenen el seu propi idioma, el català, que he hagut d’aprendre”. En Luis espera que Espanya i Catalunya enterrin la destral i que continuïn juntes, però admet que la relació s’ha tensat. “És més car viure aquí que a la resta d’Espanya perquè els imposts són més alts’, diu’.

I el periodista afegeix: ‘En Luis té raó, i algun catalans senten un greuge, i es queixen que la seva regió, el motor de l’economia del país, subsidia la resta d’Espanya.’

Haines continua el seu viatge pel Pirineu, parlant de les falles, visitant Sant Climent de Taüll i parlant de la bandera estelada, de la qual diu que és a tot arreu. I se’n troba moltes quan va a Girona, que lloa per ‘l’esplendor medieval’ que té i pel fet que hagi estat un dels escenaris del rodatge de ‘Joc de trons’.

I parla de la situació durant el franquisme, del fet que tot el que tenia a veure amb Catalunya fou prohibit. Després recorre l’Empordà, i la Costa Brava, i parla de Dalí.

El reportatge acaba així: ‘Com Dalí, tots som productes del nostre entorn. I Cataluya, l’esperit independent de la qual m’ha acompanyat des dels cims nevats a les platges de sorra, és separada de la resta d’Espanya per la seva història, la llengua el paisatge, la cultura, la cuina, que imbueixen un sentit d’orgull nacionalista a Catalunya. Però tant si s’assegura la independència com si no, Catalunya romandrà com un dels llocs més curiosos i carismàtics del sud d’Europa. I finlament només hi haurà un amo de debò d’aquesta terra: la tumultuosa Tramuntana, de la qual no hi ha escapatòria’

Enllaç noticia :