divendres, 8 d’abril del 2016

El Tribunal Constitucional també tomba el decret de pobresa energètica

| 08/04/2016 a les 14:32h
 
POBRESA ENERGÈTICA
 

La normativa, en el marc del codi de consum, volia evitar que es tallés el subministrament per impagament

La pobresa energètica i els seus efectes adversos per a la salut.










El Tribunal Constitucional ha anul·lat la part del decret de pobresa energètica que garanteix el subministrament d'electricitat i gas a les famílies vulnerables que no puguin pagar les factures. La sentència estima part del recurs interposat pel govern espanyol contra el Decret-llei del 23 de desembre, que modificava la normativa 22/2010 del codi de consum de Catalunya.

La sentència considera que la norma catalana envaeix les competències de l'Estat, que per llei ha
optat per "la protecció del consumidor vulnerable mitjançant un sistema de bonificació a través del finançament de part del preu i no mitjançant l'establiment de prohibicions de desconnexió del subministrament".

Concretament, l'alt tribunal declara "inconstitucionals i nuls" el paràgraf segon de l'apartat 6 i l'apartat 7 de la llei del codi de consum de Catalunya, reformat pel decret-llei. L'article 7 estableix que les unitats familiars que acreditin que estan en una situació de vulnerabilitat econòmica, "restaran protegides de tall de subministrament entre els mesos de novembre i març, ambdós inclosos". També apunta que el deute que es pugui acumular s'ha "d'ajornar" i té "el dret de satisfer el deute pendent de manera íntegra o fraccionada entre els mesos d'abril a octubre següents".

Per la seva part, l'article 6 fixa que en el cas que no s'hagi presentat l'informe dels serveis socials bàsics, sinó només la seva sol·licitud, l'empresa subministradora suspendrà la interrupció del subministrament fins que s'aporti l'informe o hagin transcorregut dos mesos des de la comunicació de la sol·licitud.

La sentència s'acompanya de l'argumentació de dos vots particulars, contraris a la decisió del tribunal. En un d'aquests, els magistrats Adela Asua i Fernando Valdés afirmen que el tribunal hauria d'haver desestimat en la seva integritat el recurs perquè la norma impugnada no contradiu, segons diuen, la regulació estatal. 


Enllaç noticia :