divendres, 4 de març del 2016

La Fundació “la Caixa” condemna la repressió franquista a l’entitat d’estalvis el 1939

Última actualització Divendres, 4 de març de 2016 17:25 h

SOCIETAT

També reposarà els escuts de Catalunya destruïts pel franquisme el 1939 a la seu històrica de Via Laietana.









El portaveu de La Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, ha anunciat al seu compte de Twitter  que La Fundació “la Caixa” i la Comissió de la Dignitat condemnen la repressió franquista per la depuració del director General de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i Estalvis de Catalunya i Balears, Josep Boix i Raspall , l’any 1939. Boix i el president de l’entitat d’estalvi, Maurici Serrahima i Camin, van ser destituís i represaliats pel franquisme al final de la Guerra Civil. Ambdós  van tenir una actitud de valent defensa de la Generalitat i dels valors republicans i de la dona treballadora, fins ara prou valorada.  
 

Destituït pel franquisme amb consell de guerra i presó inclosa

Josep Boix va ser fulminantment destituït per la Caixa després de l'entrada dels franquistes a Barcelona i va patir un consell de guerra que el va condemnar a dotze anys de presó, la suspensió del seu càrrec i la pèrdua de la càtedra de Dret Mercantil de la Universitat de Barcelona. 68 treballadors més van ser depurats a la Caixa i 62 més sancionats.  La Fundacio “la Caixa” s’ha compromès  a reeditar la biografia de Boix escrita per Alfred Pérez Bastardas, un llibre que fins ara la Caixa s'havia abstingut de promoure en contrast amb les d'altres directors biografiats de la Caixa.

Restitució símbols catalans a l’antiga seu


Per altra banda, Cruanyes també ha anunciat que a petició de la Comissió de la Dignitat la Fundació “la Caixa” restituirà les inscripcions en català i escut de Catalunya que decoraven la façana de la Seu principal de la institució a la Via Laitena de Barcelona. Aquests elements foren eliminats pel franquisme i mai restituïts.

Premis Dignitat 2015

Aquest dijous va tenir lloc un emotiu i concorregut acte celebrat al Restaurant Núria de Barcelona (seu de l'antic diari La Rambla de Josep Sunyol), en que la Comissió de la Dignitat  va lliurar els Premis Dignitat 2015.  Entre els homenatjats eren present familiars de Lluís Serrahima i Josep Boix, dirigents de la Caixa represaliats per la dictadura franquista. La Comissió, a través del seu portaveu Josep Cruanyes, va revelat la seva negociació amb la Caixa en el sentit d'aconseguir la plena rehabilitació de les seves figures, massa temps oblidades.

Els enguany han anat a l'Associació Memòria i Història de Manresa, l'Associació de Víctimes de la Repressió Franquista de Tarragona, el Col·lectiu Republicà del Baix Llobregat per la seva lluita per la recuperació de la memòria històrica i els valors republicans i democràtics. L'acte també ha comptat amb la presència de Cathal Brugha, nét de Terence MacSwiney, l'alcalde de Cork (Irlanda) mort el 1920 en vaga de fam per defensar els drets dels irlandesos.


Enllaç noticia :