dijous, 3 de març del 2016

Germà Capdevila : Investidura: tot és pantomima

«Els parlaments han perdut la seva funció original: tothom sap què votarà des del minut 1, ningú no canviarà d'idea. Tot és una pèrdua de temps».



| 03/03/2016 a les 00:00h
Germà Capdevila
Temps era temps, en les sessions d'investidura els candidats havien de convèncer els parlamentaris sobre les bondats del seu programa de govern. Els diputats responien als electors abans que als partits i per això votaven segons la seva consciència, les seves conviccions i el mandat ciutadà. No era infreqüent que diputats d'un mateix partit votessin diferent, perquè la disciplina de vot era un concepte antidemocràtic inexistent.

Aquest concepte subsisteix en les democràcies més avançades,

 sobretot en aquelles amb sistemes electorals uninominals o mixtos. Ho veiem en la Gran Bretanya, per exemple, on en un mateix partit hom troba diputats a favor i diputats en contra de la sortida de la Unió Europea. Ningú no imposa la disciplina de partit que veiem aquí. L'absència de llistes a les eleccions és clau per aconseguir aquesta bona salut democràtica.

Des del minut 1 del debat d'investidura, el sentit de tots els vots està decidit. La funció original de la sessió –que el candidat pogués convèncer els diputats– ha desaparegut completament. Es fan discursos encesos, rèpliques i contrarèpliques que no serveixen més que per perdre el temps. Podrien demanar d'antuvi directament al cap de cada grup parlamentari el sentit del vot ordenat pel partit i la sessió es resoldria en 45 segons.

És una crítica que s'aplica perfectament a casa nostra, on veiem també el trist espectacle dels caps de grup indicant amb el dit què han de votar els diputats. És un tema a tenir en compte a l'hora de bastir la nova República. Hi ha dèficits democràtics que no hauríem de replicar.


Enllaç article :