divendres, 11 de març del 2016

El govern espanyol recorre al TC la creació del municipi de Medinyà perquè té menys de 5.000 habitants

Divendres  11.03.2016  17:35

PAÍS

La norma catalana vulnera la Llei de Bases de Règim Local, segons l’executiu en funcions.





Medinyà

 


El Consell de Ministres del govern espanyol d’avui ha aprovat presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra la llei del Govern de la Generalitat que va crear el municipi de Medinyà (Gironès) després de segregar-se del terme municipal de Sant Julià de Ramis (Gironès).

La raó que s’argumenta és que la norma catalana vulnera la Llei de Bases de Règim Local, que estableix que els nous municipis hauran de tenir, almenys, cinc mil habitants. La impugnació es planteja sense suspensió per evitar que el municipi de Medinyà es quedi a la pràctica sense
ajuntament.

L’executiu espanyol en funcions considera que la citada llei vulnera dos articles de la llei reguladora de les Bases de Règim Local, dictada a l’empara de l’article 149 de la Constitució espanyola, per la qual cosa ‘incorre’ en inconstitucionalitat indirecta.

Aquesta norma preveu que la creació o supressió de municipis, així com l’alteració de termes municipals, es regularan per la legislació de les Comunitats Autònomes sobre règim local, tot i que respectant sempre les normes bàsiques que estableix aquesta llei.

En aquest sentit, la norma estableix, a l’article 13.2, que la creació de nous municipis només es podrà dur a terme sobre la base de nuclis de població territorialment diferenciats de, com a mínim, 5.000 habitants i sempre que els municipis resultants siguin ‘financerament sostenibles’, tinguin recursos suficients per al compliment de les competències municipis ‘i no suposi disminució en la qualitat dels serveis que ja es prestaven’.

Medinyà tenia, l’1 de gener del 2014, una població de 850 habitants. Sant Julià de Ramis en tenia 3.434 en la mateixa data.

El govern espanyol també recorda que la jurisprudència del Tribunal Constitucional espanyol estipula que la regulació de l’element territorial i la relació amb la resta dels elements que componen l’estructura municipal és competència estatal.


Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticies/el-govern-espanyol-recorre-al-tc-la-creacio-del-municipi-de-medinya-perque-te-menys-de-5-000-habitants/