dijous, 4 de febrer del 2016

Romeva a EUObserver: ‘L’única opció per Catalunya és la independència’

Dijous  4.02.2016  18:39

PAÍS

El conseller d’Afers Exteriors diu que Catalunya 'aspira a ser un estat i un aliat' de la comunitat internacional.





El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva


El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, assegura en una entrevista amb ‘Euobserver’ que Catalunya ‘aspira a ser un estat i un aliat dels estats d’Europa i del món’. Romeva defensa que el govern català vol ‘aportar solucions’ i té ‘la voluntat i la intenció de contribuir al projecte europeu, sent-ne un actiu i no un problema’. Amb tot, explica que ‘les dificultats amb l’estat espanyol’ impedeixen als catalans ‘tenir una relació normal amb Europa’. ‘No som un estat normal, i no som el que Espanya vol que siguem, estem en una situació estranya i l’hem de resoldre’, admet el conseller, que creu que ‘l’única opció’ és la independència.


Raül Romeva assegura a l’entrevista que ‘de cap manera és útil per a Europa’ mantenir sense resoldre ‘problemes’ com el català. El conseller d’Exteriors recorda que el 27-S es va assolir ‘un mandat electoral’ amb un ‘full de ruta cap a la independència’ i que hi ha ‘la majoria al parlament’ per implementar-lo.

Segons ell, hi ha ‘sensibilitats molt diferents’ en els diversos països europeus respecte a la possibilitat de la independència. ‘Hi ha pobles i estats que ho entenen des del punt de vista democràtic i d’altres en què el govern manté una línia més rígida’, explica Romeva a ’EUobserver’.

‘Nosaltres som un aliat, però hi ha estats que òbviament van amb cautela per les seves relacions amb Espanya’, assegura el conseller d’Exteriors, que creu que aquesta actitud és ‘lògica’. ‘És difícil per a un estat mantenir relacions de caire no estatal en contra de la voluntat d’un altre estat, especialment si aquest últim és un soci’, remarca.

Romeva cita el ‘criteri irracional’ del govern espanyol amb Catalunya, assegurant que la diplomàcia de Madrid controla l’acció catalana de recerca d’inversió internacional, per exemple. ‘Prefereixen perdre oportunitats econòmiques que també serien beneficioses per la resta d’Espanya’, avisa, mencionant també els retards amb el corredor mediterrani.

Romeva recorda que un referèndum com el que es va celebrar a Escòcia el 2014 seria ‘una situació perfecta’, però lamenta que ‘no passarà’. ‘Hem demanat un referèndum 17 vegades. Quin és el límit de vegades que pots demanar un referèndum? 17 vegades més o hem de mirar una solució alternativa?’, defensa en l’article. Per Romeva, els catalans han intentat ‘durant dècades’ trobar ‘solucions dins del marc de la constitució espanyola’. ‘No ha estat possible’, destaca, assegurant que ‘ja n’hi ha prou’.

El conseller d’Exteriors assegura que el govern de Junts pel Sí vol resoldre la situació ‘amb diàleg constant amb totes les parts’ però ‘per tenir diàleg necessites algú amb qui poder parlar’. Romeva defensa que els catalans no volen suposar un problema però que la qüestió de la independència esdevindrà un ‘tema europeu’, especialment perquè no s’hauria de poder retirar la nacionalitat europea als 7,5 milions de catalans.


Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticies/romeva-a-euobserver-lunica-opcio-per-catalunya-es-la-independencia/