divendres, 22 de gener del 2016

La conselleria d'Exteriors i la comissió del Procés Constituent, al Constitucional

Primer recurs de l'executiu en funcions de Mariano Rajoy des de la investidura

Finalment no impugnaran la promesa de Carles Puigdemont com a president

Romeva haurà d'informar a Exteriors dels seus viatges si són fora de la UE

 

| 22/01/2016 a les 13:30h




El govern espanyol, una setmana després de demanar un informe jurídic, ha decidit recórrer al Tribunal Constitucional la creació del Departament d'Afers Exteriors. L'executiu en funcions de Mariano Rajoy també ha portat a l'alt tribunal la creació d'una comissió d'estudis sobre el Procés Constituent. Es tracta del primer recurs a l'alt tribunal espanyol des de la investidura de Carles Puigdemont.


La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat que el seu executiu ha acordat presentar recurs al Constitucional contra el decret que regula les atribucions i les funcions de la conselleria d'Exteriors del nou govern de Carles Puigdemont, així com contra la creació de la comissió d'estudi del procés constituent que el Parlament va aprovar aquest dimecres amb els vots de Junts pel Sí, CUP i Catalunya Sí que es Pot.

L'executiu de Rajoy actua després de rebre els informes que havia sol·licitat als ministeris de Justícia i Hisenda sobre aquestes dues qüestions. Considera que es vulneren les competències de l'Estat i les resolucions del TC. En el cas de la comissió ha explicat que presenten el recurs per evitar que s'utilitzi una comissió d'estudi per desenvolupar els treballs d'una de legislativa. Precisament, es va fer aquest canvi per evitar possibles impugnacions.

Sáenz de Santamaría, en el torn de preguntes, ha admès que finalment no impugnaran la promesa de Carles Puigdemont com a nou president, malgrat que el seu govern també havia demanat un informe sobre aquesta qüestió. En aquest cas, com havia avançat NacióDigital, no hi havia cap escletxa legal per tal d'impugnar-la.
Enllaç noticia :