divendres, 22 de gener del 2016

Flandes podria esdevenir un Estat independent entre el 2020 i el 2025

Divendres, 22 de gener de 2016 17:30 h

Membres del govern regional de Flandes demanen preparar la campanya electoral del 2019 definint un horitzó independentista


L’independentisme flamenc, que fins ara havia estat més tàctic que efectiu, prepara un pla de trencament de l’Estat belga. El partit majoritari de la regió, l’N-VA, és independentista, i ara s’emmiralla en la onada sobiranista que està protagonitzant tant Catalunya –principalment- com Escòcia.





La viceprimera ministra flamenca, Liesbeth Homans


"El 2020 seria una data massa propera"

No és un pla per a una independència imminent, però l’N-VA prepara el terreny per rearmar el bastió independentista atiant el conflicte existent entre les dues regions de l’Estat: Valònia i Flandes. Liesbeth Homans, viceprimera ministra flamenca, una de les ministres amb més responsabilitats del govern regional (Interior, Habitatge, Lluita contra la pobresa i Economia social), ha declarat recentment que el “2020 seria una data massa propera”, però té “l’esperança que el 2025 Bèlgica deixi de ser el que actualment és”.
El cas belga, una comunitat que ha de suportar econòmicament una altra... com a Catalunya


La problemàtica a Bèlgica és ben clara i coneguda. Fins i tot té algunes similituds amb el cas català, del qual han pres nota. La regió flamenca (de parla neerlandesa) és la regió desenvolupada de l’Estat belga i, actualment ha de suportar la càrrega de la comunitat veïna, Valònia (de parla francòfona). El PIB flamenc és actualment de 36.000€, mentre que el való està 10.000€ per sota. Després del sotrac del desgovern dels 541 dies després d’unes eleccions, entre els anys 2010-2011, els independentistes flamencs han rearmat el seu discurs i preparen una plataforma electoral per les eleccions generals de 2019.

El rearmament ideològic independentista flamenc

La idea segurament podria prendre un caire de tipus confederalista. Els experts consideren que Flandes està tractant de reactivar el moviment secessionista després de veure com s’estan movent les coses a Catalunya. És un temps de canvis a Europa, després d’una crisi que ha sacsejat els fonaments polítics del vell continent, i de la pròpia Unió Europea. Els inversors externs, per la seva banda, comencen a mostrar la seva habitual preocupació. L’agència Standard & Poor’s, per exemple, explica que es poden fer previsions fins el 2020, on l’Statu Quo belga actual romandrà estable, però “cal contemplar un horitzó de desintegració del Regne de Bèlgica, a llarg termini”. Tot apunta, doncs, a què Europa viurà una altra onada de naixement de nous Estats, com la que va posar fi a la URSS a les darreries del segle passat.


Enllaç noticia :