dilluns, 4 de gener del 2016

Junts pel Sí i l'hemeroteca

| 30/12/2015 a les 00:01h

L'hemeroteca la carrega el diable i deixa en evidència i, sobretot, Artur Mas. Bon recull de .

 

«Raül Romeva, 17 d’agost de 2015: "No importa qui serà el president. És irrellevant"»



Roger Palà
L’hemeroteca és la millor aliada del periodista. Per això convé refrescar-la de tant en tant, i més encara en moments com l’actual, marcats per la immediatesa, el tuit efímer i les dinàmiques perverses i embogides de les xarxes socials. L’hemeroteca és, també, imprescindible per entendre la història a curt termini. Si una cosa li falta al periodisme d’avui és context. 

Per exemple: l’actual enroc de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP s’entén millor si fem un cop d’ull a l’hemeroteca recent de l’últim any i seleccionem alguns titulars rellevants. Evidentment no són els únics titulars –n’hi ha d’altres- però parlem de moments que van ser especialment ressaltats i magnificats pels mitjans de comunicació.


Artur Mas, 25 de novembre de 2014, Auditori del Fòrum: “Puc encapçalar la llista i estic a disposició, però també la puc tancar; és a dir, puc ser el primer o puc ser l’últim. No hi ha condicions personals”. "Si hi ha més d'una llista a favor del sí, n'hi ha d'haver una que per ella mateixa obtingui la majoria absoluta". 31 de maig de 2015.

Entrevista a La Vanguardia: “Jo hi sóc mentre formi part de la solució. I me’n vaig quan formi part del problema”. 

20 de juny de 2015, conferència de Molins de Rei: "Construir un estat requereix sentit d'estat i alliberar-se de les agendes personals i corporatives. Es parla de 'la llista del president'. A mi m'incomoda, és una personalització que no convé". 

22 de juliol de 2015, sessió al Parlament de Catalunya, titular d'El Periódico: “Aquestes eleccions no són bàsicament per escollir un president".

Raül Romeva, 23 de juliol, entrevista a El Periódico. “L'acord explícitament no ho diu [Que Mas sigui candidat a president]. Hi ha un acord entre les dues formacions polítiques [ERC i CDC] sobre com ha de funcionar la cosa. I això és en principi el que està sobre la taula. Hi ha escenaris en què potser això s'ha de gestionar d'una manera o d'una altra. [...] Segons el que passi el dia 27 veurem també com s'organitza tota l'estructura de Govern i de Parlament”. 

També el 23 de juliol, entrevista a Crític: “No sé si Artur Mas serà president. El 27-S hem d’aconseguir una majoria pel ‘sí’. Del que passi a partir de llavors, ja en parlarem”. 

Pregunta: “si 27-S Junts pel Sí està a expenses de la CUP, creus que és possible que s’investeixi un altre president?” 

Resposta: “No ho sé. Ja veurem què passa. Depèn de què passi el 27-S”. 

Pregunta: “No creus que, en certa manera, estàs dient que els independentistes que no volen que Artur Mas sigui president, sinó que el president sigui Romeva, haurien de votar la CUP?” 

Resposta: “La gent és prou intel·ligent per saber què vol. Per tant, des d’aquest punt de vista, siguem clars: això no són unes eleccions autonòmiques, i com que no ho són, no es poden valorar en els paràmetres habituals d’unes eleccions autonòmiques”. 

Raül Romeva, 17 d’agost, entrevista a El País: “Dic i repeteixo que si hi ha majoria clara, sortirà un govern plural i de concentració amb un mandat per avançar el procés. I en aquest context Mas tindrà un paper, com qui vingui d’ERC. No gira entorn seu. Hi ha un acord entre dos partits que diu el que diu i que està supeditat a una majoria parlamentària. No importa qui serà el president. És irrellevant”.

Per culminar aquest breu recull, una cita molt més recent. És de l’entrevista que vam publicar fa menys de quinze dies a Crític amb el diputat "cupaire" Albert Botran. Botran és membre de Poble Lliure, organització que dins la CUP és partidària d’investir Artur Mas per desencallar la situació. 

Pregunta:
 “Va ser un error de càlcul de la CUP pensar que Junts pel Sí acabaria proposant un candidat alternatiu a Mas si no tenia majoria absoluta i depenia de l’esquerra independentista?”.

 Resposta:
 “No en diria error de càlcul. Més aviat, tinc la sensació que la CUP s’ha cregut més el discurs de Junts pel Sí que la mateixa gent de Junts pel Sí. Ells fan una llista transversal on diuen que allò important són els continguts i no tant els lideratges. I posen al capdavant una persona que ve del centreesquerra, amb Mas de número 4 (...) No és un error de càlcul. És creure’ns el que ells havien plantejat”. 

Pregunta: 

“Potser és que l’error de càlcul és creure’s el que planteja Convergència?”. 
Resposta: “Això ho deixarem a la consideració dels lectors”.


Enllaç noticia :