dimarts, 5 de gener del 2016

Consellers de CDC reclamen un rearmament ideològic

O.M. Barcelona




Felip Puig, Andreu Mas-Colell, Neus Munté, Mercè Conesa i Josep Lluís Cleries. / C. CALDERER

A la reunió que va celebrar ahir la direcció de Convergència hi va haver una vintena d’intervencions, segons diversos assistents a la cita consultats per l’ARA. “Ha sigut l’executiva més participada de l’última etapa de la formació”, va assenyalar a la sortida el seu coordinador general, Josep Rull. Va voler parlar gairebé tothom, incloent-hi el gruix de consellers en funcions que formen part de la direcció. Aquest va ser el cas de Santi Vila -Territori-, Germà Gordó -Justícia-, Andreu Mas-Colell -Economia- i Felip Puig -Empresa i Ocupació-, que van constatar la importància de dur a terme un rearmament ideològic per afrontar unes eleccions al març en cas que CDC hi concorri fora del paraigua de Junts pel Sí. 


¿Per on passa aquest enfortiment del perfil ideològic del partit? “Per defensar l’economia de mercat i les classes mitjanes. En definitiva, tornar a l’essència dels nostres posicionaments”, considera un membre de la direcció. “En cas que anem separats, ERC buscarà un vot més proper a la CUP, de manera que nosaltres hem de centrar-nos en un elector més d’ordre”, afegeix una altra veu de l’executiva. “En les properes eleccions hi haurà un debat ideològic fort, a banda del nacional”, insisteix un tercer dirigent, que apunta la importància que tindrà el programa electoral. Una quarta font consultada resumeix: “No podem anar a nous comicis i parlar exclusivament de la independència”.

Conseqüències de la negociació 

Durant l’executiva no hi va haver crítiques explícites a les “cessions” fetes durant les converses amb la CUP, però alguns dirigents admetien que “potser s’han allargat massa”. “En algun moment s’ha vist aïllat el president”, sostenen fonts governamentals. Els estrategs nacionalistes consultats adverteixen que el probable pols del març pot dur a una nova hegemonia d’esquerres formada per ERC, l’entorn polític representat per Ada Colau i Podem, i l’espai de la CUP. “Són els republicans els que han de triar quina agenda és més important, si la ideològica o la nacional”, afegeix un alt dirigent de Convergència. 

El partit de Mas, segons assenyalen diversos alts càrrecs, ha passat “molts mals de panxa” durant les converses. “No ha sigut fàcil”, consideren aquestes veus, que vinculen la dilació de l’acord amb el mal resultat obtingut per Democràcia i Llibertat a les eleccions del 20-D. Alts dirigents consultats en campanya asseguraven que la militància “no entenia” aspectes com el fet que la declaració de ruptura -“allunyada” del llenguatge tradicional de CDC, segons ha admès Mas en privat- s’aprovés sense tenir garanties sobre la investidura. 

Convergència a la papereta? 

En cas que hi hagi comicis i que Junts pel Sí no es reediti, un dels debats que hi ha sobre la taula és amb quina marca anirà Convergència a les urnes. Una de les solucions, segons fonts consultades, seria posar el nom tradicional a la papereta, possiblement acompanyat d’un paraigua propi. En la reunió que va celebrar l’executiva el dia 21 de desembre, diversos consellers van defensar el nom original del partit, i ahir hi va haver torns de paraula que ho van tornar a fer. 

La probable convocatòria trastoca els plans de la refundació, que es queda sense marge per fer-se amb els tempos que planejava la cúpula. Si hi ha llistes separades, CDC té poques setmanes per preparar-les. Diverses fonts consultades asseguren que en formarien part els consellers que tenien números de repetir -Vila, Neus Munté, Jordi Jané i Meritxell Borràs- i algun independent de Junts pel Sí.


Enllaç noticia :