divendres, 15 de gener del 2016

Junqueras coordinarà els avenços cap a l’estat propi

ROGER TUGAS Barcelona







La figura d’Oriol Junqueras al Govern de la Generalitat serà omnipresent i controlarà les seves principals actuacions. Com a vicepresident, s’erigeix com a número dos formal de l’executiu, però, a més, el càrrec de conseller d’Economia i la presidència de la comissió de govern d’Economia i Ocupació li atorguen la clau de la caixa, amb la qual es condiciona tota l’acció política de la Generalitat. Aquestes eren les atribucions de Junqueras que es coneixien fins ara, però ahir se’n va fer pública una de nova, i és que Puigdemont delega en ell coordinar la tasca de tots els departaments en relació al procés sobiranista, cosa que el convertirà de facto en l’encarregat que els consellers compleixin els respectius deures per erigir la República Catalana que es pretén proclamar abans de finalitzar el breu mandat, d’aquí un any i mig. 

D’aquesta manera, tant la gestió econòmica com l’avenç nacional, els dos principals pilars sobre els quals ha pivotat l’acció dels governs de la Generalitat, estaran sota la responsabilitat del líder d’ERC. Els republicans, de fet, s’havien mostrat crítics en diverses ocasions amb el que consideraven un desplegament lent de les estructures d’estat acordades en el pacte d’estabilitat segellat a finals del 2012. I per bé que les més importants penjaran ara de conselleries seves -la Hisenda pròpia, del mateix Junqueras, mentre que la Seguretat Social catalana dependrà de la consellera de Treball i Afers Socials, la republicana Dolors Bassa-, el líder d’ERC s’ha volgut assegurar que la resta de departaments també compleixin de manera coordinada per enllestir la feina en els 18 mesos de legislatura previstos. 

Ho certificava una resolució dictada dilluns pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i publicada ahir al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, en la qual resol “delegar en el vicepresident del Govern l’exercici de les atribucions relatives a la coordinació de l’activitat dels departaments per a l’aplicació de les directius generals de l’acció de govern amb relació al desenvolupament de l’autogovern”. Amb aquesta inèdita fórmula convertia Junqueras en el guardià de l’apartat sobiranista del projecte de l’executiu. 

Nomenament dels consellers

Sigui com sigui, tots els consellers van prometre ahir el càrrec, tot i que sense la polèmica que va envoltar la presa de possessió de Puigdemont de dimarts, que va ignorar el rei i la Constitució. “¿Prometeu complir fidelment i d’acord amb la llei les obligacions del càrrec que assumiu al servei de Catalunya i amb lleialtat al president de la Generalitat?” va ser la pregunta que van respondre un a un al Palau de la Generalitat, després de la qual s’acostaven a saludar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l’expresident Artur Mas. En el breu acte, Puigdemont va agrair la tasca dels antics consellers per haver “aguantat molt bé el tipus en unes condicions en què a més d’un l’haurien fet tombar d’esquena”, i es va mostrar convençut que els nous “guardaran fins a l’últim segon la promesa de servei al país”. Els va instar, però, a “ fer les coses al màxim de bé, al màxim d’explicades i al màxim d’implicades”.


Enllaç noticia :