dissabte, 9 de gener del 2016

El ressò a la premsa internacional de l’acord entre Junts pel Sí i la CUP

Dissabte  9.01.2016  18:08

PAÍS

La Stampa ha estat el primer gran mitjà que ha parlat de ‘l’acord acrobàtic de l’últim segon’.











Després de setmanes amb notícies a la premsa internacional sobre la impossibilitat d’acord entre Junts pel Sí i la CUP i la possible convocatòria de noves eleccions a Catalunya, el pacte d’última hora assolit entre les dues formacions independentistes ha començat a tenir ressò en les capçaleres estrangeres.

El diari italià La Stampa ha estat el més matiner, amb una referència a fer un pas al costat d’Artur Mas per a facilitar un acord de govern abans que comparegués en conferència de premsa. Pel diari, ‘amb aquest acord acrobàtic de l’últim segon, Catalunya allunya les eleccions anticipades que semblaven inevitables’.


Sense deixar Itàlia, la Repubblica ha explicat també que Artur Mas ha deixat el lloc en favor del batlle de Girona, Carles Puigdemont, per a ‘conjurar-se del risc d’unes noves eleccions’, i l’agència Ansa ha destacat l’acord entre independentistes.

Una altra agència, la francesa AFP, ha anunciat l’acord pocs minuts abans de la compareixença d’Artur Mas, amb una piulada al seu compte de Twitter:









A patir d’AFP, el portal de la Ràdio i Televisió Suïssa s’ha afanyat a publicar ‘l’acord entre independentistes a Catalunya per un govern‘, com també Yahoo! News i el libanès L’Orient Le Jour.

L’agència nord-americana Reuters també s’ha avançat al discurs del president sortint anunciant que es retirava com a líder dels indepenendtistes. Del teletip, se n’ha fet ressò ràpidament el Daily Mail.
Ja després de les paraules de Mas, molts més mitjans n’han parlat:

The Wall Street JournalCatalan President Artur Mas to Step Aside (‘El president català Artur Mas s’aparta’)

BBC NewsCatalonia: Artur Mas quits amid assembly deadlock (‘Catalunya: Artur Mas plega poc abans del termini per a formar govern’)

EuronewsCatalonia: Artur Mas to step down as regional president (‘Catalunya: Artur Mas s’aparta com a president regional’)

ABCNewsParties in Catalonia Agree on New Leader (‘Els partits catalans es posen d’acord a investir un nou líder’)

Associated PressSpain: parties in Catalonia agree on new leader (‘Els partits catalans arriben a un acord sobre el nou líder’)

News.com.auCatalans to form government after deal (‘Els catalans arriben a un acord per a formar govern’)

I24NewsCatalan separatists reach deal to form regional government: official (‘Els separatistes catalans arriben a un acord per a formar govern’)

Le MondeEn Catalogne, les partis indépendantistes se mettent d’accord pour former un gouvernement (‘A Catalunya, els partits independentistes es posen d’acord per a formar govern’)

Le FigaroArtur Mas renonce à briguer la tête de la Catalogne (‘Artur Mas renuncia al capdavant de Catalunya’)

Le Point: Catalogne: l’indépendantiste Artur Mas renonce à un nouveau mandat (‘Catalunya: l’independentista Artur Mas renuncia un nou mandat’)

France InterArtur Mas ne reprendra pas la tête de la Catalogne (‘Artur Mas no serà al capdavant de Catalunya’)

MétroCatalogne: un nouveau leader régional est nommé (‘Catalunya: nomenat un nou líder regional’)

Le DevoirArtur Mas renonce à un nouveau mandat (‘Artur Mas renuncia un nou mandat’)

EuroNewsCatalogne : Artur Mas jette l‘éponge pour permettre la formation d’un gouvernement (‘Catalunya: Artur Mas llança la tovallola per a permetre la formació d’un govern’)

Le TélégrammeAccord entre indépendantistes pour former un gouvernement (‘Acord entre independentistes per a formar govern’)

RAI: Catalogna: passo indietro di Mas, accordo per nuovo governo regionale tra secessionisti e CUP (‘Catalunya: pas enrere de Mas, acord per un nou govern regional entre secessionistes i CUP’)

Il Sole 24 OreCatalogna, accordo fra indipendentisti per la formazione del governo: Mas si fa da parte per Puigdemont (‘Acord entre independentistes per a formar govern: Mas s’aparta en favor de Puigdemont’)

Agi.itLa Catalogna vicina a un governo indipendenstista (‘Catalunya s’acosta a un govern independentista’)

Corriere della SeraCatalogna, accordo per il governo: lascia Mas, Puigdemont nuovo leader (‘Acord de govern a Catalunya: Mas plega i Puigdemont és el nou líder’)

Il Secolo XIXMas si fa da parte, Catalogna vicina un governo indipendentista (‘Mas s’aparta i Catalunya s’acosta a un govern independentista’)

Diário de NotíciasArtur Mas dá “passo para o lado”. Puigdemont será novo líder da Catalunha (‘Artur Mas fa “un pas al costat”. Puigdemont serà el nou líder de Catalunya’)

catalans arriben a un acord per un nou govern i la sortida de Mas’)



Enllaç noticia :