dilluns, 21 de desembre del 2015

La fi del bipartidisme: obligats a negociar després del 20-D

Redacció

El Partit Popular ha guanyat les eleccions espanyoles, tot i la patacada de perdre més de 4 milions de vots. Mariano Rajoy guanya però ho tindrà molt complicat per poder governar. Els resultats dels comicis d'aquest diumenge trenquen el bipartidisme i obren una nova etapa política a Espanya, en què el Congrés dels Diputats tindrà deu formacions polítiques.

Aquest dilluns comença doncs un període negociacions per intentar fer pactes. Un procés que es preveu llarg i difícil per formar una majoria estable. Amb els resultats a la mà, nomès una gran coalició amb el PSOE garantiria la majoria absoluta de la cambra al PP. Els 123 escons del PP, més els 40 de Ciutadans sumen 163 escons, i això és 12 diputats per sota de la majoria absoluta. No sumen.


Rajoy diu que vol un govern estable, però l'estabilitat amb Ciutadans no és possible, perque si bé ideologicament es podrien entendre, no arriba a la xifra còmode dels 176 diputats. En canvi, sí que sumaria de sobres si Rajoy pactés amb el PSOE (213 diputats entre les dues formacions). Aquí el problema sí que seria ideològic. Molts analistes hi veuen el suicidi politic de Pedro Sanchez.

Les alternatives són prou difícils. Un pacte tripartit PSOE-Podem-Ciutadans no té futur, començant per la negativa ja sabuda de Ciutadans per pactar amb Podem. L'altre opció seria un gran pacte del PSOE i Podem - que ja sumen 159 diputats - juntament amb Esquerra Republicana, el PNV, o Democràcia i Llibertat. Això també és molt complicat que passi. Una altra possibilitat és el govern en minoria entre els partits de Sánchez i Iglesias, amb acords puntuals d'altres formacions.

El 13 de gener els diputats pendran posessió del seu esco, i s'obrirà un periode de dos mesos perquè s'investeixi un nou president. Si a mitjans de març no s'ha arribat a una entesa prou sòlida, caldria convocar novament eleccions.

Les dificultats en la governabilitat d'Espanya coincideix amb la situació més o menys semblant que viu Catalunya entre Artur Mas i la CUP. Rajoy no en té prou amb l'abstenció de Ciutadans per ser investit president, ni en primera ni en segona volta, li calen més suports. I no ho té facil. En tot cas, una majoria alternativa tampoc es presenta gens fàcil a causa de la fragmentació. Abans s'hauran de posar d'acord per decidir la mesa del Congrés i el president de la cambra.

El cap d'estat, el rei Felip VI proposarà a les Corts un candidat a la investidura que serà per lògica Mariano Rajoy. A partir d'aquí s'obrirà un període de reunions i negociacions que es poden allargar setmanes o mesos. Des de les eleccions catalanes del 27-S, a Catalunya ja portem gairebé tres mesos sense govern. Tot apunta que a l'àmbit espanyol pot passar el mateix.


Enllaç noticia :

http://www.ccma.cat/324/la-fi-del-bipartidisme-obligats-a-negociar-despres-del-20-d/noticia/2703974/