dijous, 10 de desembre del 2015

La CUP i Junts pel Sí: preacord a la vista tot just després del 20-D

MARC COLOMER / LAIA VICENS Barcelona





Gabriela Serra, diputada de la CUP


Primera reunió del nou model de negociació entre Junts pel Sí i la CUP després de la  fusió de les tres taules (pla de xoc, procés constituent i ruptura amb l'Estat) amb una de sola per avançar cap a l'acord per la investidura del president de la Generalitat. Aquesta taula única de negociació entre Junts pel Sí i la CUP es reunirà cada dia fins al 22 de desembre. Nou reunions que han de servir per arribar a un acord global abans que la CUP celebri la seva assemblea extraordinària el proper 27 de desembre. 

Per part de Junts pel Sí han acudit a la reunió Raül Romeva, Marta Rovira, Josep Rull, Pere Aragonès, Lluís Llach i Toni Comín. Llach ha afirmat als mitjans que les negociacions avancen a bon ritme i s'estan "buscant i trobant" punts d'entesa. A preguntes dels periodistes, Llach no ha volgut aclarir si hi ha hagut cap canvi en la investidura.


" Està anant tot molt bé. La investidura no es decideix ara. No és que la CUP hagi de canviar d'opinió o no, es tracta de buscar els punts de trobada i mirar de positivitzar-los i millorar-los", ha dit.  Per part de la CUP, els negociadors són Antonio Baños, Anna Gabriel, Benet Salellas i Eulàlia Reguant.

Segons fonts de la CUP, s'han debatut les propostes programàtiques de Junts pel Sí, avançades per l'ARA, i els cupaires han demanat més concreció pel que fa al pressupost, calendari i garanties de seguiment. Els negociadors han acordat deixar per una propera trobada aspectes com Barcelona World, Aigües Ter Llobregat i la moratòria de venda del patrimoni públic i dedicar una reunió sencera a abordar el capítol de la sanitat pública.

La reunió, que finalment no ha estat enregistrada per la negativa de Junts pel Sí, és l'inici d'una ronda de contactes que ha de culminar amb una "proposta global" que la CUP confia que es tanqui just després del 20-D. Així ho ha assegurat aquest dijous la diputada Gabriela Serra, en una roda de premsa a l'Ajuntament de Barcelona.

La "proposta tancada" que es plantegi el dia 22, ha assenyalat Gabriela Serra, "ho inclourà tot", és a dir, haurà de contenir un pla de xoc social detallat, un full de ruta cap a la independència, els passos del procés constituent d'una nova "República catalana" i, també, la investidura del president de la Generalitat, principal escull negociador, ja que la CUP es resisteix a avalar el nom d'Artur Mas.

Serra també ha assegurat que els resultats electorals del 20-D en cap cas influiran en les converses i en el full de ruta posterior. També ha negat que les darreres declaracions del candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, hagin d'incidir en el sentit del vot de l'assemblea nacional.

Preguntada per l' article de David Fernàndez a l'ARA, en què l'exdiputat suggeria dos vots de la CUP a favor de la investidura, Serra ha admès que aquesta és una de les "possibles" propostes que podrien sotmetre's a votació de la militància.

Exigeixen incloure el fre a privatitzacions en la sanitat en el pla de xoc

Per la seva banda, i amb l'objectiu de donar un missatge intern i un a Junts pel Sí, els diputats de la CUP Josep Manel Busqueta i Julià de Jòdar han exigit que s'inclogui el compromís de frenar "els processos privatitzadors" en la sanitat catalana dins del pla de xoc que la formació negocia amb JxSí. En un contacte informatiu amb els mitjans davant l'Hospital de Bellvitge, Busqueta ha relatat quines són les " línies vermelles en matèria de sanitat que no haurien de ser flanquejades" si CDC i ERC volen el suport de la CUP.

Entre les mesures reclamades figura la retirada del Consorci sociosanitari de Lleida, els plans funcionals del Tarragonès i el Baix Penedès, el projecte CIMS de Girona i les externalitzacions en l'atenció primària. A més, reclamen la derogació de la instrucció del Catsalut que permet l'assistència privada en centres públics, que es prohibeixi la venda de dades dels pacients a entitats privades i també que es garanteixi la igualtat de condicions en l'accés de les dones lesbianes a la reproducció assistida.

"És trampós i és, com a mínim, poc honest cap a la ciutadania plantejar que s'està avançant cap a la construcció d'una república catalana i que, mentre existeix un govern en funcions i un procés de trànsit, es continuï privatitzant, desmantellant i precaritzant les condicions de treball del conjunt de treballadors de la sanitat pública", ha lamentat Busqueta.


Enllaç noticia :