dimecres, 2 de desembre del 2015

Democratic Audit : Un estudi dóna la clau per guanyar la independència

Dimecres, 2 de desembre de 2015 05:00 h

El text alerta que les dones es mantenen més al marge del debat territorial a Catalunya pels riscos que comporta i per l’excessiva masculinització dels partits sobiranistes


Les dones tenen més tendència a ser més escèptiques sobre la independència catalana. Ho diu un estudi publicat pel grup de recerca britànic Democratic Audit, que alerta que el gènere femení es manté més al marge del debat territorial i és menys propens a votar sobiranisme que els homes si percep riscos. A més, la “masculinització” dels partits polítics catalans fa que les dones no se sentin cridades a participar, cosa que dóna una pista sobre com eixamplar la majoria social independentista. 







Estirada d'orelles a CDC i ERC

La reflexió, a càrrec de les doctores en Política Tània Verge i Alba Alonso, suposa una estirada d’orelles a CDC, de qui diu que “no està vist com a ‘women-friendly’ pel moviment feminista” i també a ERC, perquè “tradicionalment ha sofert el 'problema de la dona', perquè la militància és majoritàriament masculina”. De fet, l’estudi també posa l’exemple del Partit Nacional Escocès, que va poder anar mitigant el poc suport femení al Sí abans del referèndum d’independència del setembre de 2014 impulsant cada vegada més la llavors número 2 d’Alex Salmond, Nicola Sturgeon.



Les dues politòlogues també justifiquen la menor mobilització del gènere femení a Catalunya dient que tot i l’existència de l’entitat Feministes per la Independència, “la majoria d’organitzacions de dones es focalitzen a altres temes prioritaris”, com les lluites contra el moviment antiavortista, la violència de gènere o les polítiques d’austeritat. Amb tot, reconeixen que el lideratge femení durant anys de l'ANC, Òmnium i Procés Constituent han ajudat a que la diferència entre homes i dones en aquest sentit no sigui tan gran.

Com menys riscos, més dones independentistes

Ara bé, el text publicat a Democratic Audit diu que “només davant d’escenaris hipotètics negatius, com ara quedar fora de la UE o patir greus problemes econòmics, fa que les dones siguin menys propenses a votar a favor de la independència que els homes”. Així, si els partits sobiranistes desbloquegen la investidura i comencen a aplicar el full de ruta, hauran d’imprimir màxima seguretat i mínims riscos si no volen perdre suports pel camí en el gènere femení, i de ben segur que també en el masculí.


Enllaç noticia :

http://www.directe.cat/noticia/456335/un-estudi-dona-la-clau-per-guanyar-la-independencia