dilluns, 5 d’octubre del 2015

Les entitats es conjuren pel procés constituent

MARC COLOMER Barcelona


Les entitats civils del sobiranisme aspiren a dinamitzar la participació social en el procés constituent cap a l’estat propi. / CÈLIA ATSET

I el 28-S va començar una nova etapa. Després de l’obtenció del mandat per avançar en el procés d’independència, les entitats socials independentistes han obert el debat sobre el seu paper en la nova etapa. Sense descans -malgrat els interrogants que ha deixat el 27-S, començant per la investidura-, l’ANC i Òmnium s’han conjurat per apuntar directament al procés per omplir de contingut el nou país. Volen dinamitzar la participació social en el procés constituent que s’ha d’obrir després de la declaració nominal d’independència. Perquè consideren que és en aquest període que el sobiranisme té camp per córrer per sumar més sensibilitats al projecte d’estat propi.

D’entrada, prenen aire després de mesos d’hiperactivitat, que ha fet que acusin el desgast que ha portat a tensionar-les internament, especialment en el procés per a la configuració de Junts pel Sí.


Una mostra d’això són les turbulències internes també dins de Súmate, que ha decidit avançar l’assemblea prevista per al 2018 per fixar el rumb després que el seu president, Eduardo Reyes, hagi sigut elegit diputat per Junts pel Sí. “Tothom s’ha de reubicar. Hem cremat molts cartutxos per arribar fins aquí”, argumenta a l’ARA un alt dirigent de l’ANC, conformada per sensibilitats ideològiques diverses. Tant Òmnium com l’ANC es mantindran neutrals i no interferiran en les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per la investidura, per bé que donen per descomptat que hi haurà acord. Era especialment explícit el president de l’ANC, Jordi Sànchez, divendres a BTV: “Les discussions entre aquestes dues candidatures no són la nostra guerra. La nostra guerra seria si no hi hagués acord”. I, en conversa amb l’ARA, el president d’Òmnium, Quim Torra, es manifestava també convençut que no caldrà intervenir perquè Junts pel Sí i la CUP saben que “és tanta la il·lusió dipositada” pels gairebé dos milions de persones que van votar per la independència el dia 27 que “ni és imaginable ni s’entendria” un desacord que forcés noves eleccions. 

‘Ara és l’hora’, eina vàlida 

En qualsevol cas, tant l’ANC com Òmnium, que la setmana passada van reunir les seves cúpules nacionals i també territorials, tenen intenció de mantenir viva la plataforma unitària Ara és l’hora, que tindrà un paper destacat en la canalització de la resposta a les imputacions del president de la Generalitat, Artur Mas, la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i l’exvicepresidenta del Govern, Joana Ortega, per haver posat les urnes el 9-N. Totes dues entitats dissenyen mobilitzacions unitàries per al 13, 14 i 15 d’octubre, coincidint amb la declaració de Mas, Rigau i Ortega davant del jutge per respondre dels delictes de desobediència, malversació i prevaricació que els imputa la justícia espanyola. 

En la reacció a les imputacions hi tindrà també coses a dir l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), que la setmana passada, en una reunió a Argentona, va visualitzar la voluntat dels electes locals dels 765 municipis adherits d’alçar la veu de forma “contundent”, en sentir-se interpel·lats per les imputacions per un acte del qual es van coresponsabilitzar cedint espais per instal·lar els col·legis electorals. El 27-S i la resposta enrocada dels aparells polític, judicial i mediàtic espanyol no ha deixat marge per a la treva en el flanc sobiranista, que albira un nou cicle de mobilitzacions en defensa de les institucions nacionals. Si cal, coincideixen, per la via de la desobediència civil. 


Enllaç noticia :