dilluns, 5 d’octubre del 2015

La Unió de Federalistes Europeus demana que Catalunya segueixi a la UE en cas d'independència

per Gemma Aguilera 5 d' Octubre 2015

El president d'aquesta ONG política és l'alemany Elmar Brok, portaveu de la comissió d'Afers Exteriors de l'Europarlament i membre del Grup del Partit Popular Europeu.

 



Votació al Parlament Europeu.   |   Parlament Europeu


L'Estat espanyol i els partits unionistes han insistit que una Catalunya independent quedaria automàticament fora de la UE, deixaria de funcionar amb euros i deixarien d'aplicar-se tots els tractats europeus en territori català. Una qüestió que, com se sap, no especifiquen els tractats, i per tant, no és una qüestió jurídica sinó política. En canvi, sí que està establert que un ciutadà de la UE no perdrà la seva condició d'europeu pel fet de passar a viure en un territori que deixi de formar part de la Unió, si fos el cas. És per aquesta raó que la UE ha desmentit en reiterades ocasions que els catalans perdessin la ciutadania europea en cas d'independència.


En aquest context de confusió i amenaces, la Unió de Federalistes Europeus (UEF), una ONG política fundada l'any 1946 i integrada per 24 organitzacions de diversos països de la UE que propugna la necessitat de construir una Europa federal, ha parlat clar. En un comunicat redactat per la representació francesa de la UEF l'endemà del 27S, i per tant, amb la victòria independentista sobre la taula, "rebutja la hipòtesi" que Catalunya quedi fora de la UE i els catalans deixin de ser europeus: "En primer lloc, perquè no podem dir als ciutadans europeus que ja no ho són de la nit al dia, perquè de fet s'han pronunciat sobre una altra qüestió, la relació amb el seu estat nacional. I en segon lloc, els catalans no volen sortir de la UE, volen seguir sent ciutadans europeus", diu el comunicat.

També s'assenyala altres raons per les quals Catalunya ha de romandre a la UE: "Des d'un punt de vista pràctic, cal garantir la seguretat jurídica dels ciutadans europeus que viuen a Catalunya o que estiguin directament relacionats amb l'Estat a través dels seus negocis". I es pregunten si "és acceptable" que als catalans se'ls retirin drets com ciutadans europeus. En aquest sentit, afegeix, "què fem amb el seu dret de sufragi actiu i passiu en les eleccions europees i locals? I el dret de residència d'un treballador català en el territori d'altres estats membres? Aquests drets adquirits no poden ser qüestionats", conclou el comunicat dels federalistes europeus.

El comunicat acaba remarcant que "si tinguéssim una Europa federal, no hi hauria cap problema pel que fa a la independència de Catalunya o no. De fet, seria només una qüestió d'ordre intern". A parer dels federalistes europeus, la qüestió catalans permet de percebre "el dany causat per l'absència d'una visió federal de la integració europea".

El president d'aquesta ONG política és l'alemany Elmar Brok, portaveu de la comissió d'Afers Exteriors de l'Europarlament i membre del Grup del Partit Popular Europeu.


Enllaç noticia :

http://www.mon.cat/cat/notices/2015/10/la_unio_de_federalistes_europeus_vol_que_catalunya_segueixi_a_la_ue_en_cas_d_independencia_151626.php