dimecres, 9 de setembre del 2015

Tres eurodiputats estrangers assistiran a la Via Lliure de la Meridiana

| 09/09/2015 a les 13:54h

Els parlamentaris també han condemnat les paraules de Morenés i han mostrat la seva "preocupació"

Terricabras, Tremosa i Maragall denuncien a Brussel·les «l'amenaça d'una intervenció militar» de Morenés.

 


Els eurodiputats conversen amb Tremosa i Terricabras al Parlament europeu. Foto: ACN

Tres eurodiputats estrangers assistiran a la Via Lliure de la Meridiana de Barcelona: la sueca Bodil Valero, el flamenc Mark Demesmaeker i el finès de la minoria sueca Nils Torvalds. Convidats pels també eurodiputats Josep Maria Terricabras (ERC) i Ramon Tremosa (CDC) alguns d'ells assistiran a la Diada per segona vegada.  "Entenem els reptes de Catalunya i per tant volem ser allà", ha explicat a l'ACN Torvalds, del grup liberal a l'Eurocambra.

Per la seva banda, Bodil Valero -del Partit Verd suec des de 2014-, explica que la setmana vinent al parlament de Suècia hi haurà un seminari "per informar de la situació a Catalunya i les eleccions". El 2012, quan era diputada al Parlament d'Estocolm, Valero va preguntar al llavors ministre d'Afers Estrangers suec, Carl Bildt, sobre el futur d'una Catalunya independent a la Unió Europea. La també advocada i traductora ha viscut molts anys a Catalunya i després del 9-N va reclamar a Rajoy que faci com Cameron i autoritzi un referèndum que permeti "que el bàndol del no" també pugui fer campanya i "fer saber a tothom quins són els avantatges i inconvenient de la independència". 



També repeteix i torna a Catalunya Mark Demesmaeker, eurodiputat de la Nova Aliança Flamenca des del 2013 i membre dels comitès d'Afers Exteriors i Drets Humans. És un dels defensors de la llengua catalana a Brussel·les i el juliol passat va queixar-se al president de l'Eurocambra, Martin Schulz: "És la tretzena llengua més parlada a la UE, amb més de deu milions de parlants, però als eurodiputats encara no se'ls permet fer-la servir en aquesta casa, que se suposa que hauria de ser oberta i democràtica, i això senyor Schulz és vergonyós i un dèficit democràtic, espero que hi torni a pensa i compleixi la seva promesa", va denunciar al ple.

Condemna a Morenés

Els parlamentaris també han mostrat la seva "preocupació" pels comentaris de Pedro Morenés, ministre de Defensa espanyolque va dir que no caldrà que l'exèrcit intervingui si "tothom compleix el seu deure". De fet, aquest matí Terricabras, Tremosa i Maragall han denunciat l'amenaça a Brussel·les. Bodil Valero ha lamentat que "en una democràcia i a dins de la UE està totalment fora de lloc i no es pot permetre de cap de les maneres, els altres països ho hem d'aturar".

A Demesmaeker li han causat "angoixa" les paraules de Morenés. "Estic en xoc de veure una cosa que no hauríem de veure a la UE el 2015", ha lamentat, remarcant que hi ha "altres maneres de resoldre una disputa democràcia, i són aquestes les que Madrid hauria de mirar".

Finalment, l'eurodiputat finès Nils Torvalds ha explicat que ell mateix prové d'una minoria, la dels suecs dins de Finlàndia, i que per això s'ha interessat per la situació catalana. Segons Trovalds, aquest setembre la Unió Europea podria començar a obrir els ulls amb Catalunya. "Hi ha una dita finesa que diu que començar a acceptar la realitat és el primer pas per ser un polític intel·ligent", ha indicat. "El repte és per a nosaltres acceptar també la realitat en el cas de Catalunya", ha afegit. 
Enllaç noticia :