dimecres, 9 de setembre del 2015

Trenta eurodiputats signen una carta conjunta contra l’amenaça del ministre de Defensa espanyol

Dimecres  9.09.2015  18:35

PAÍS

Terricabras, Tremosa i Maragall pregunten a la CE si les paraules de Morenès representen 'un atac als principis i valors' dels tractats.









Una trentena d’eurodiputats de catorze països i dels diferents grups del parlament europeu —entre els quals hi ha el president del grup conservador i del grup dels Verds, Said Kamall i Philippe Lamberts, respectivament— han signat una carta conjunta contra les declaracions que va fer el ministre de Defensa espanyol, Pedro Morenès, sobre l’actuació de l’exèrcit a Catalunya en cas de no respectar la llei. Els eurodiputats avisen que a Europa no hi ha lloc per aquest tipus d’amenaces que no estan en línia amb els valors i principis democràtics de la UE.

Aquesta és la traducció de la carta al català:


‘Estimat senyor Morenés, ministre de defensa espanyol,


Veiem amb gran preocupació la seva declaració sobre la intervenció de l’exèrcit a Catalunya. Sabem que, en primer lloc, ha refusat que això podria ser una possibilitat, però veiem amb gran preocupació el fet que condicionés la no intervenció amb el fet que “tothom compleixi la llei”, en referència als polítics catalans, d’una manera no gaire subtil’

Som conscients de la importància de les eleccions catalanes pel futur de l’estat espanyol, però, alhora creiem que els reptes democràtics han de ser sempre contestats amb més democràcia i mai amb l’amenaça de violència.

És per això que li demanem que rectifiqui la seva declaració per a deixar clar a tots els europeus que el govern espanyol no recorrerà a l’exèrcit o a la policia per a atacar un moviment polític que, per ara, ha demostrat sempre que és cívic, pacífic i democràtic.

També ens agradaria sentir de part seva i del seu govern que sigui quin sigui el resultat de les eleccions catalanes del 27 de setembre, respectaran i no s’oposaran a la voluntat democràtica de la població catalana. Aquesta seria la millor resposta i la més europea.’

El diputat Ramon Tremosa ha fet un pilet amb una imatge de la carta (en anglès) i la llista de signants:







Pregunta a la Comissió

Els eurodiputats Josep-Maria Terricabras (ERC), Ramon Tremosa (CDC) i Ernest Maragall (MES) han denunciat a la Comissió Europea les declaracions de Morenés, en què va dir que ‘si tothom compleix el seu deure’ no hi hauria intervenció militar. En una pregunta parlamentària enviada a la CE, diuen que l’afirmació de Morenés tres setmanes abans de les eleccions catalanes del 27-S, ‘constitueix una amenaça insinuada cap a la voluntat democràtica del poble català’. Per això, demanen si la CE està preocupada i si no creu que el comentari és un atac a l’article 2 del tractat de Lisboa. ‘Preocupa a la Comissió que un ministre de defensa europeu utilitzi l’amenaça d’una intervenció militar contra un moviment escrupolosament pacífic i democràtic?’, demanen a la Comissió Europea. ‘La Comissió no creu que aquesta amenaça representa un atac als principis i valors europeus de l’article 2 del tractat de Lisboa?’, afegeixen.

Segons l’article 2 de tractat, ‘la Unió es fonamenta en els valors del respecte a la dignitat humana, de la llibertat, de la democràcia, de la igualtat, de l’estat de dret i del respecte als drets humans, inclosos els drets de les persones pertanyents a minories. Aquests valors són comuns als estats membres en una societat caracteritzada pel pluralisme, la no discriminació, la tolerància, la justícia, la solidaritat i la igualtat entre dones i homes’.

Ramon Tremosa ha compartit al seu compte personal de Twitter una imatge amb la pregunta que formularan a la CE:




Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticies/trenta-eurodiputats-signen-una-carta-conjunta-contra-lamenaca-del-ministre-de-defensa-espanyol/