dimarts, 15 de setembre del 2015

Romeva planteja una desconnexió tranquil·la

| 15/09/2015 a les 14:12h

eleccions 27-S 

"El problema no és Espanya, el problema és l'Estat i la incapacitat de les estructures estatals", assegura

Planteja una república en què "qui vulgui ser català, ho pugui ser, i qui vulgui continuar sent espanyol, ho pugui continuar sent".



http://dades.grupnaciodigital.com/redaccio/arxius/imatges/201509/990_1442319357990_1442318622romeva-sumate.jpg


Junts pel Sí contempla que el procés de la Catalunya autònoma cap a la República Catalana sigui tranquil, serè i "negociat" amb l'estat espanyol. Així ho ha vingut a explicar aquest dimarts el cap de llista de la formació, l'exeurodiputat d'ICV Raül Romeva, en una roda de premsa en un espai emblemàtic, just davant de les quatre columnes de Montjuïc, situades just davant de la plaça d'Espanya. "Se'ns acusa de pretendre trencar alguna cosa, quan és precisament el contrari: proposem una solució a una situació que ja està malmesa", ha assegurat.

Romeva, amb to pausat, transmetent tranquil·litat, ha rebutjat totes les preguntes dels periodistes que li plantejaven una hipotètica resposta bel·ligerant per part de l'Estat espanyol, ja sigui suspenent l'autonomia, ja sigui amb hipòtesis més profundes. "El problema no és Espanya, el problema és l'Estat i la incapacitat de les estructures estatals per preguntar i per escoltar. Aquest és el problema. No es tracta de trencar absolutament res", ha reiterat una vegada i una altra. "Es tracta de construir a partir d'una premissa: els drets, la dignitat i la democràcia. I si prevalen, al final la gent ha de poder lliurement decidir en quin marc s'ubica personalment, professionalment i familiarment. D'això va la cosa", ha sentenciat.




Eduardo Reyes i Raül Romeva. Foto: Junts pel Sí
Romeva s'ha expressat en aquests termes davant les quatre columnes de Montjuïc, oficialment batejat com a "Monument d'homenatge als homes i dones patriotes catalans de tots els temps", just davant de la plaça Espanya i acompanyat del número sis de la llista i fundador de Súmate, Eduardo Reyes, i del membre de l'entitat i estrella emergent de l'independentisme Gabriel Rufián. En aquest context tan simbòlic, ha reiterat la seva aposta pel diàleg amb Madrid per concretar com es materialitzarà la secessió: "Em preocupa que es venguin missatges per generar pors innecessàries. Si el 27 hi ha el mandat democràtic que busquem, s'iniciarà una fase de negociacions. I la negociació implicarà el resultat final d'aquestes relacions entre la República catalana i l'Estat espanyol. Hi ha un marc molt obert: moltes de les coses concretes que avui ens agradaria tenir resoltes, només es podran resoldre a partir d'un marc negociat a partir que el 27 s'hagi aconseguit un mandat democràtic clar. Com més clar i massiu sigui el resultat, més dificultats tindrà l'Estat per negar-se a negociar."

Romeva ha respost així als dubtes que pugui tenir qui es pregunti sobre què passarà amb les infraestructures dependents actualment de l'Estat espanyol, com el port i l'aeroport del Prat, o la nacionalitat. En tant que hi haurà negociació, tot plegat s'anirà definint en aquesta negociació.

Relacions "fructíferes"

Sigui com sigui, i insistint en la idea que ja va exposar a Madrid mateix, Romeva s'ha mostrat confiat que el procés arribarà a bon port. Tant, que "les relacions entre la República catalana i l'Estat espanyol seran fructíferes per a tothom", ha defensat, degut als "llaços personals" existents actualment entre els ciutadans d'aquests territoris. En aquest sentit, ha plantejat un escenari de futur en què ambdós països estableixin "ponts" i "aliances".

Així mateix, Romeva també ha garantit que, en la hipotètica República catalana, "el català i el castellà tindran els mateixos drets i els mateixos tractes que tenen avui en dia".

"Convivència impossible" per un carnet d'identitat?

En aquest marc d'entesa, Romeva és on ha situat el "quid" del debat independentista, en contraposició amb d'altres missatges més crispats. "S'han dit coses que em semblen extremadament greus: per exemple, que en aquest país se separa en funció de la llengua que parlen a casa. La realitat ho desmenteix, i la voluntat de sumar i de mixtura d'aquest país ho desmenteixen", s'ha lamentat.

Romeva també s'ha exclamat del fet que, "des d'altes instàncies, s'ha dit que aquí es volen donar carnets d'identitat". I, agafant-se en aquest argument, s'ha esplaiat: "Del que es tracta és que tothom pugui sentir-se còmode amb la identitat que esculli. Qui vulgui ser català que ho pugui ser. I qui vulgui continuar sent espanyol, que ho pugui continuar sent. I que en cap cas aquesta convivència entre qui se senti català i qui se senti espanyol sigui un problema, com no és un problema el conviure amb gent que és francesa, o italiana, o russa, i conviu a Catalunya. A la UE, en un projecte en què fronteres de tota mena estan caient, no té sentit que la raó per la qual la convivència sigui impossible sigui el carnet d'identitat. No es tracta de repartir carnets, sinó que tothom pugui ser el que vulgui ser, amb tota la dignitat i tots els drets que això implica".


Enllaç noticia :

http://www.naciodigital.cat/noticia/94358/romeva/planteja/desconnexio/tranquilla#comentaris