dimarts, 15 de setembre del 2015

Eduardo Reyes: "La veritable pàtria a defensar és d'on són els fills i els néts"

per Lluís Bou (Barcelona) 15 de Setembre 2015

Junts pel Sí planteja una relació desacomplexada amb Espanya, com a país aliat si Catalunya esdevé independent. Proposa un win-win.









El president de Súmate, Eduardo Reyes, candidat número 6 de la llista independentista unitària, ha assegurat avui que cal defensar la independència de Catalunya perquè és la terra dels seus fills i dels seus néts. "Mai m'he sentit estranger a Catalunya, sempre m'he sentit cordobès, mai hi ha hagut cap problema. Per a qualsevol persona la veritable patria és la dels seus fills i néts, aquesta és la terra que has de defensar", ha argumentat.

Eduardo Reyes ha participat aquest matí en una roda de premsa davant les quatre columnes de Montjuïc, al costat del cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, i del també candidat Gabriel Rufián. Amb l'acte, Junts pel Sí ha intentat plantejar una nova relació desacomplexada amb Espanya, com a país amic si Catalunya esdevé independent. Proposen un win-win (guanyar a les dues bandes), a anys llum del discurs unionista.


Romeva ha remarcat que "no convé a ningú" una situació permanent de tensió i conflicte i de despropòsits constants entre l'Estat espanyol i Catalunya. I ha insistit que la manera de superar aquest conflicte només pot ser hores d'ara la creació d'una República catalana independent. "Les relacions entre Catalunya i Espanya seran fructíferes amb la independència", ha reblat. Junts pel Sí té al cap un model semblant al dels Estat Units i el Regne Unit, que van derivar en dos Estats independents però mantenen una relació prioritària.



Tal com va fer ahir a Mataró, el cap de llista de Junts pel Sí s'ha esforçat per deixar clar que la llista independentista defuig l'antiespanyolisme queli atribueixen des de Madrid. "El problema no és Espanya, el problema és la incapacitat de l'Estat i sobretot de les estructures d'Estat espanyoles per escoltar. En el futur Estat català hi cabrà tothom, tingui la identitat que tingui", ha apuntat.

Un mitjà espanyol ha preguntat com trencaran o com se n'aniran a partir del 27-S, i Romeva immediatament l'ha tallat. "Escolti, que ni trenquem ni marxem, Catalunya seguirà estant aquí, el que canviaran són les estructures polítiques", ha precisat. Desdramatitzar, desdramatitzar i desdramatitzar evitant les metàfores.

Romeva manté inalterable l'objectiu independentista de la seva campanya, tot i aquesta nova forma de presentar-lo. I ha tornat ha remarcar que si el 27-S Junts pel Sí aconsegueix el mandat democràtic, s'inicia la desconnexió. S'ha obert al diàleg en tot moment amb l'Estat espanyol, però també ha deixat clar que només serà per com construir la República catalana independent. "El què no el canviarem perquè hi haurà un mandat democràtic", ha afegit.
Enllaç noticia :