dimarts, 29 de setembre del 2015

Alex Salmond als catalans: ‘Calma i endavant’

Dimarts  29.09.2015  16:45

PAÍS









L’ex-primer ministre escocès, Alex Salmond, escriu avui sobre les eleccions catalanes de diumenge en un article a Bloomberg. Sobre els resultats, diu que Catalunya no ha decebut. El líder d’Escòcia durant el referèndum d’independència de l’any passat remarca que hi ha una clara majoria d’independentistes amb Junts pel Sí i la CUP i que l’argument que no hi ha una majoria de vots que fa servir Madrid és pobre.

Salmond opina que la comunitat internacional ha de deixar de veure Catalunya com un problema i començar a prendre’s com una oportunitat l’expressió democràtica dels catalans. ‘En un món on la violència abunda i en un país que fa només dues generacions va ser governat per un dictador feixista, els moviments democràtics i pacífics ha de ser respectats i han de tenir legitimitat’.


L’ex-primer ministre destaca que els mandataris internacionals ‘haurien de donar suport al dret de decidir de la gent d’escollir el seu futur’. En aquest sentit, es refereix a les intervencions de Barack Obama, David Cameron o de la Comissió Europea que hi va haver durant la campanya i diu que tindran poc impacte en l’opinió pública i és probable que atiïn el ressentiment.’

Alex Salmond diu que Espanya hauria de reconèixer les aspiracions de Catalunya. ‘El govern de Mariano Rajoy fa anys que espera que el problema se’n vagi sol. No ho ha fet i ara és un dels problemes que amenacen l’hegemonia política del Partit Popular’.

A l’article Salmond recomana als independentistes catalans ‘calma’. ‘Tenen un mandat democràtic. Ara necessiten construir l’acceptació internacional de la legitimació de les seves aspiracions i buscar aliats a les eleccions espanyols del desembre i a altres comunitats autònomes’.

I Salmond acaba: ‘A Irlanda, temps enrere, hi havia una dita que era “La dificultat que tingui Anglaterra és una oportunitat per Irlanda”. Catalunya no és Irlanda ni és Escòcia, però les dificultats que tingui Madrid aviat poden convertir-se en una oportunitat per a Catalunya’.


Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticies/alex-salmond-als-catalans-calma-i-endavant/