dilluns, 31 d’agost del 2015

Tiren per terra l’espantall que una Catalunya lliure quedaria fora d’Europa

Dilluns, 31 d'agost de 2015 16:55 h

Un informe d'especialistes en finances internacionals afirma que una Catalunya independent seria membre de l'Eurozona i la UE, fos quina fos l'actitud inicial del govern espanyol


L'estudi "Una Catalunya independent dins de la UE i de la zona euro"  considera que la negociació de totes les parts interessades serà la base de la permanència del nou estat a la Unió Europea, independentment de la posició inicial del Govern espanyol. L'equip d'economistes Joan Elias, Joan Maria Mateu, Pere Miret i David Ros, especialistes en finances internacionals i institucions econòmiques europees, han elaborat un exhaustiu informe que sosté que "una Catalunya independent romandria, durant i després d'un període transitori de negociació, a la UE i dins de l'Eurozona".





La continuïtat de Catalunya dins de la zona euro interessa a tots aquells actors que vulguin estabilitat financera a la zona euro

L'estudi afirma que "no hi ha cap base normativa en els tractats de la UE, ni raons financeres, ni econòmiques que impedeixin que una Catalunya independent formi part de la UE i de l’Eurosistema, tenint en compte els interessos de totes les parts implicades i el pragmatisme amb el qual la UE ha resolt fins al moment altres conflictes territorials". En aquest sentit, els seus autors constaten que la continuïtat de Catalunya dins de la zona euro interessa a tots aquells actors que vulguin estabilitat financera, tant per a Catalunya com per a la zona euro.

“La creació d'un banc central català seria necessària i aportaria beneficis a l'economia catalana"

L'estudi analitza la forma d'accés i encaix legal de Catalunya a les institucions europees, així com també en les institucions econòmiques i monetàries europees com la Unió Bancària. Així mateix, els autors de l'informe assenyalen que "la creació d'un banc central català seria necessària i aportaria beneficis a l'economia catalana", que generaria entre altres beneficis uns guanys de la seva gestió per import d'uns 600 milions € anuals nets.

La voluntat del poble català expressada a les urnes, aspecte clau



L’estudi alerta que és convenient que la decisió dels catalans d'esdevenir un Estat independent, expressada democràticament de forma transparent a les urnes sigui clara i contundent. Com més àmplia sigui l’expressió d’aquesta voluntat, més fàcil serà la negociació amb les parts interessades i el reconeixement internacional”.

Els autors:

Joan Elias, Màster en gestió financera, vicepresident del Centre d’Estudis
Econòmics i Socials. Ha estat responsable de l’Àrea d’Estudis i Programes de “la
Caixa”.

Joan Maria Mateu, Màster en direcció d’empreses i control de gestió. Ha estat
sots-director de divisió internacional de banca al grup BBVA, i director financer
d’una multinacional alemanya.

Pere Miret,Màsters MBA i en Anàlisi Econòmica i Finances. Ha estat membre de
l’Àrea d’Estudis i Programes de “la Caixa”.

David Ros, vocal de la comissió d’economia catalana del Col·legi d’Economistes
de Catalunya. Ha estat interventor general de l’Ajuntament de Sabadell i CEO
d’una empresa TIC.

Tots ells són membres de la sectorial d’Economia de l’Assemblea Nacional Catalana.


Enllaç noticia :

http://www.directe.cat/noticia/427803/tiren-per-terra-lespantall-que-una-catalunya-lliure-quedaria-fora-deuropa