dimecres, 5 d’agost del 2015

Els pressupostos espanyols reflecteixen el fracàs de l’intent d’escolarització en castellà a Catalunya

Dimecres, 5 d'agost de 2015 05:00 h

La partida per ajudar a les famílies que no volen la immersió baixa de 5 milions a 1 milió d’euros en només un any


L’intent de l’exministre Wert d’“espanyolitzar els nens catalans” ha estat, de moment, un fracàs. El govern espanyol ha retallat en un 80% la partida pressupostària que correspon a les ajudes a les famílies catalanes que volen escapar de la immersió lingüística en català. Així, de cinc milions d’euros que destinava en els Pressupostos Generals de 2015, ara només es reserva un milió.





L'ajuda de 6.300 euros de Wert fa aigües

La llei d’educació de Wert intenta assegurar que els alumnes que ho vulguin, puguin estudiar en castellà a tot arreu, oferint 6.300 euros l’any a les famílies que ho desitgin, per sufragar els costos una escola totalment privada que estigui al marge de la immersió –que després cobraria a Catalunya. 

El ministre es pensava que la subvenció seria molt popular, i va apartar 5 milions del pressupost d’Educació d’enguany.

Xifra residual per cobrir les ajudes al castellà

Ara bé, després de veure com la població catalana ha ignorat aquest intent d’espanyolització, la quantitat per 2016 passa a ser de només un milió d’euros, cosa que donaria només per cobrir 158 sol·licituds, del milió llarg de nens que conformen l’educació catalana. 


Amb tot, la partida també està destinada a sufragar activitats com els centres d’educació ambiental, la recuperació i utilització educativa de pobles abandonats i fomentar activitats de les AMPA.

Només 19 peticions d'escolarització en castellà

Així, la quantitat que resta per pagar l’educació privada en castellà a alumnes catalans és ridícula. De fet, la consellera d’educació, Irene Rigau, només ha reconegut 19 peticions d’escolarització en castellà, davant les 362 que el govern espanyol afirma que han registrat. 

La xifra de Wert grinyola per tot arreu, tenint en compte la baixada brusca d’inversió en aquestes ajudes.


Enllaç noticia :