Drets posa en marxa un observatori de pluralisme informatiu als mitjans espanyols, de moment, La Sexta Noche suspèn estrepitosament
L’associació de juristes Drets
ha decidit passar a l’acció davant del tractament informatiu sobre la
campanya electoral del 27S que fan els mitjans de comunicació espanyols.
Aquest cap de setmana ha posat en marxa un Observatori de Pluralisme Informatiu
que s’ocuparà de recopilar dades fins el dia de les eleccions sobre el
tractament del procés sobiranista i la presència dels candidats catalans
a televisions, ràdios i premsa escrita i digital d’àmbit estatal.
L’Observatori s’ha activat aquest cap de setmana publicant les dades
d’aparicions de polítics catalans al debat polític de La Sexta.
Les dades revelades demostren que el programa La Sexta Noche no ha donat veu a cap representant de les forces polítiques independentistes catalanes els darrers 3 mesos, període en el qual hi ha aparegut en 16 ocasions polítics catalans unionistes i en 4 ocasions representants de forces federalistes o favorables a la tercera via. Les xarxes s’han fet ressò de la denúncia de Drets i han convertit en trending tòpic el hashtag #LaSextaCensura.
Si les dades analitzades per Drets certifiquen la tendència dels mitjans espanyols a silenciar les forces polítiques sobiranistes (majoritàries a Catalunya) i a sobre-representar els partits unionistes minoritaris, s’estaria vulnerant el dret constitucional a la llibertat d’informació dels ciutadans, tan catalans com espanyols, i els mitjans de comunicació estarien faltant a la seva responsabilitat d’oferir una informació veraç a la societat.
És per això que Drets emprendrà les accions legals que consideri oportunes per tal de garantir la pluralitat informativa i també farà arribar els informes i dades als mitjans objecte de l'estudi demanant un tracte informatiu just per a totes les forces polítiques catalanes que es presenten a les eleccions del 27s.
L’Observatori de pluralisme està format per diversos professionals de la comunicació i coordinat pel periodista i investigador Ricard Gili, doctorand en comunicació política a la Universitat Pompeu Fabra, professor i expert en l’anàlisi del tractament del procés sobiranista català i el dret a decidir a través del framing i la semiòtica narrativa.
L’Observatori farà públiques les seves dades a la pàgina web observatori27S.cat, i des de Drets esperen que les dades recopilades serveixin per denunciar la falta de pluralisme i tendenciositat informativa de la majoria dels mitjans de comunicació espanyols. Si bé l’anàlisi se centra en els mitjans d’àmbit estatal, també faran un seguiment dels mitjans catalans, en especial aquells que no estiguin sotmesos al control del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), com és el cas de la premsa escrita i digital.
Enllaç noticia :
http://www.directe.cat/noticia/427775/el-grup-planeta-queda-ben-retratat
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada