dimarts, 25 d’agost del 2015

Catalans a l’estranger es queixen de dificultats per a poder votar el 27-S

Dimarts  25.08.2015  06:00





El catalans que no seran a Catalunya el 27 de setembre —uns dos-cents mil— i que volen votar tenen unes quantes vies per a fer-ho. Totes impliquen unes quantes gestions i la majoria demana una visita presencial a l’ambaixada o al consolat espanyol. Els tràmits no són senzills ni accessibles per a tots els ciutadans que viuen a fora, perquè no sempre hi ha una oficina del govern espanyol pròxima al lloc de residència i els terminis són limitats. És el cas de David Altimira, que viu temporalment a Christchurch, una ciutat de l’illa del sud de Nova Zelanda. Com que no és resident a Nova Zelanda, per a sol·licitar el vot ha de desplaçar-se presencialment a l’ambaixada espanyola, que és a Wellington, a l’illa del nord. El viatge pot arribar a costar cent euros.

La complexitat dels tràmits pot fer que, per algunes circumstàncies, el vot des de l’estranger sigui impossible per a alguns catalans. Això li ha passat a Ricard Alert, que, com explica en aquest article, haurà de desplaçar-se a Catalunya expressament el 27 de setembre per votar, un viatge que li costarà dos-cents euros. Explica: ‘De seguida després de la convocatòria vaig consultar les modalitats de vot a la web. Podia sol·licitar-lo anticipat per correu abans d’anar-me’n del país a final d’agost. Ara, la documentació m’arribaria per correu ja entrat el setembre, quan ja seré fora, i s’ha de recollir personalment, de manera que el vot per correu quedava descartat. Esgotada aquesta opció, hi havia la possibilitat de votar des de l’estranger, en el meu cas al consolat espanyol a París, però el termini per a sol·licitar-lo s’acaba a final d’agost, quan encara no m’hi hauré desplaçat’.


Alert denuncia que el sistema que cal seguir per a votar des de fora posa traves al dret de vot: ‘Sembla que l’administració ens dificulta molt l’exercici del dret de vot a alguns dels ciutadans. I no és que em posin traves per a fer els tràmits, sinó que els han planificat de manera que m’és impossible de completar-los i ho saben’.

Qui ho tindrà gairebé impossible per a votar és Joan Perals, que viu a Berlín. A les darreres eleccions al parlament, el 2012, ja no va poder votar perquè no li van arribar a temps les butlletes. Enguany ha decidit de tornar-ho a intentar, però encara s’ha quedat més lluny. Com que no era a temps de registrar-se com a resident a l’estranger, li quedava l’opció de registrar-se com a no resident. I explica: ‘Vaig presentar-me a l’ambaixada (que tinc a una hora de casa i és a més d’un quilòmetre de l’estació de tren més pròxima) amb tota la documentació preparada. Quan vaig demanar allò que volia al senyor de la finestreta em va demanar de seguida quant de temps feia que vivia a Berlín i que si feia més de sis mesos, com era el meu cas, no podia registrar-me com a no resident’.

El bon funcionament de Correus, clau per al vot exterior
Després d’haver fet la sol·licitud del vot —en el cas dels inscrits com a residents (CERA) o com a no residents (ERTA)— el següent pas per a votar és a les mans de Correus. És l’encarregat d’enviar les paperetes, els certificats i els sobres necessaris per a votar. Com que els terminis són ajustats, pot ser que aquests documents arribin més tard del dia límit que té el ciutadà per a enviar el vot per correu certificat, que és el 23 de setembre. Sobretot als llocs del món menys connectats, el bon funcionament de Correus és clau. Malgrat aquest paper determinant, alguns catalans ja han denunciat que havien anat a sol·licitar el vot a l’ambaixada o al consolat i que el funcionari mateix els havia avisat que la cosa més probable era que la documentació necessària per a votar no els arribés a casa dins del termini.

Data límit per a sol·licitar el vot
Dissabte vinent, 29 d’agost, és la data límit per a fer la sol·licitud del vot. Els catalans inscrits al CERA o a l’ERTA han d’haver presentat el document a l’ambaixada o al consolat. Els inscrits a l’ERTA ho han d’haver fet presencialment i els inscrits al CERA, per correu, fax o via telemàtica. El govern ha demanat una pròrroga d’aquest termini de dos dies, atesa la coincidència durant el període de vacances per a molts electors i la reducció d’horaris i personal en alguns consolats i oficines consulars de les ambaixades. Tot i així, encara no ha rebut resposta.

Si els inscrits a l’ERTA no fan la sol·licitud del vot, tan sols els resta l’opció de desplaçar-se a Catalunya el 27 de setembre i votar presencialment al col·legi electoral que els pertoqui. En el cas dels inscrits al CERA, si no fan la sol·licitud de vot, únicament tenen l’opció del vot anticipat des de Catalunya.

Per evitar incidències, a més de la informació que posa a disposició el govern, l’ANC ha engegat una campanya per a explicar els passos que cal seguir. La candidatura Junts pel Sí ha publicat dos vídeos per explicar què cal fer per a votar des de fora.

A continuació podeu veure el vídeo adreçat als catalans residents a l’estranger:




I aquest va dirigit als residents temporals a l’estranger:






Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticies/catalans-a-lestranger-es-queixen-de-dificultats-per-a-poder-votar-el-27-s/